Det ska bli lättare att utvisa kriminella asylsökande från Tyskland. Lagförslaget, som regeringen ställer sig bakom, är en direkt konsekvens av nyårsnatten händelser i Köln och flera andra städer.

Arkitekterna bakom lagförslaget, som den Merkel-ledda koalitionsregeringen på onsdagen vid ett möte i Berlin enades om att ge sitt stöd, är Heiko Maas och Thomas de Maizière, justitie- respektive inrikesminister. Veckan efter nyårsnatten, då horder av män – i huvudsak araber och nordafrikaner – sexuellt ofredade hundratals kvinnor i bland annat Köln och hela Tyskland försattes i chocktillstånd när väl omfattningen av övergreppen stod klar, gjorde båda ministrarna uttalanden som tydde på att hårdare tag var att vänta.

Socialdemokraten Maas talade om både deportation och fängelsestraff och kristdemokraten de Maizière antydde att en lagändring som hindrar kriminella att få asyl i landet skulle vara på gång.
Och bara ett par veckor efter detta finns nu ett färdigt lagförslag, där det bland annat heter att asylsökande och andra utlänningar som har dömts till minst ett års fängelse för allvarliga brott, exempelvis mord eller våldtäkt, ska kunna utvisas, uppger nyhetsbyråerna Ritzau och dpa.

Samtidigt med att regeringen diskuterade förslaget till skärpt lagstiftning, meddelade åklagarmyndigheten att   åtal har väckts i de första fallen efter händelserna i Köln. Enligt Sonja Heidel, taleskvinna för domstolen i Köln, är för närvarande två män häktade – en marockan och en tunisier –och man förväntar att dessa båda ska kunna ställas inför rätta någon gång i februari. Åtalet mot dem gäller dock inte sexuellt ofredande utan stöld av en väska på järnvägsstationen under nyårsnatten.

När omfattningen av vad som hade skett under nyårshelgen stod klar utsattes polisen i Köln för en förödande kritik på flera punkter. Dels hade polischefen först meddelat att nyårsfirandet hade varit en relativt lugn och stillsam begivenhet utan uppseendeväckande incidenter. Men sedan visade det sig också att en klart underbemannad polisstyrka på plats utanför Kölnerdomen inte hade kunnat gripa in effektivt och att det tog för lång tid att reda ut vad som hände.

Polischefen Wolfgang Albers tvingades till slut att gå i förtida pension – en förskönande omskrivning för att han sparkades – efter att han först flera gånger upprepat att han inte hade några planer på at lämna sin post.
Den 12 januari hade ordningsmakten i Köln fått in 653 anmälningar från kvinnor som hade blivit sexuellt trakasserade under nyårsnatten och enligt polisen pågick då undersökningar mot tolv misstänkta gärningsmän. Fem av dessa hade varit anhållna.