Massövergreppen i Köln blev en väckarklocka. Sedan årsskiftet har Tyskland varje dag skickat 200 flyktingar och migranter tillbaka till Österrike. I december var antalet 60.

I somras öppnade den tyska förbundskanslern Angela Merkel dörrarna på vid gavel för människor på flykt. Det var en storslagen gest som inte behövde upprepas två gånger och flyktingar och migranter strömmade in i landet i tidigare aldrig skådat omfång. I takt med att de bara blev fler och fler ifrågasattes den från början närmast helgonförklarade ”Mutti” Merkel allt mer – också av sina egna – allt medan hon upprepade sitt mantra ”Wir schaffen das” – Vi klarar det. Men redan i september tvingades hon att inse det ohållbara i sin politik och Tyskland lämnade – som det hette – ”tillfälligt” Schengensamarbetet och införde gränskontroller mot Österrike.

När det var dags att sätta punkt för 2015 hade Tyskland tagit emot över en miljon flyktingar och migranter och många av de inbjudna gästerna har försett sig rikligt av det smörgårdsbord som de uppenbarligen har menat bara är att ta för sig av.
Och nyårsnatten visade något av hur stor aptiten kan vara. I alla fall den sexuella. Från Köln, Hamburg och Stuttgart kom – när polisens bristfälliga insatser väl hade avslöjats – skrämmande skildringar av hur tyska kvinnor, mer eller mindre grovt, hade antastats sexuellt av utländska män. Värst var det i Köln. Över 500 anmälningar har hittills kommit in och 40 procent av dessa gäller sexuella övergrepp som till största delen ska ha begåtts av män från Mellanöstern eller Nordafrika.

Omfattningen av övergreppen sände chockvågor genom hela Tyskland, och Angela Merkel fördömde i skarpa ordalag händelserna – som enligt justitieminister Heiko Maas måste ha varit planerade och koordinerade.
Enligt inrikesdepartementet i delstaten Nordrhein-Westfalen utreder polisen i Köln för närvarande 19 personer som på ett eller annat sätt misstänks för inblandning i kränkningarna. Av departementets rapport framgår att ingen av dessa 19 män är etnisk tysk. Däremot kommer 14 av de misstänkta från Marocko och Algeriet. Tio är asylsökande och nio kom till Tyskland efter september i fjol. Enligt departementets rapport tros övriga misstänkta vistas illegalt i landet.

Händelserna i de tyska städerna – men framför allt i Köln – har lagt ytterligare press på en redan starkt ifrågasatt förbundskansler som nu har skridit i handling. Enligt BBC har antalet flyktingar och migranter som skickas tillbaka till Österrike nämligen tredubblats sedan nyår. Medan omkring 60 personer varje dag i december möttes av kalla handen vid den tysk-österrikiska gränsen, handlar det nu om 200. I huvudsak är det migranter från Afghanistan, Marocko och Algeriet – däremot inte syrier som, på grund av inbördeskriget, i regel beviljas asyl.

De flesta av de tillbakaskickade migranterna ville, enligt polisen, inte söka asyl i Tyskland. I stället hade de siktet inställt på andra länder och i synnerhet då de skandinaviska.