De stjäl, dricker och ofredar kvinnor. Problemet med kriminella våldsamma nordafrikanska migranter har länge varit känt i Tyskland. Men rädslan för att kallas främlingsfientliga har tystat politiker och polis.

Det är inte bara i Sverige som polis – för att inte spela ”högerkrafter” i händerna – har tigit med att utländska män ägnar sig åt att i stora grupper sexuellt ofreda flickor och kvinnor. Också i Tyskland har tystnadens kultur rått under längre tid, även om tigandet där uppenbarligen har berott mer på skräcken för främlingsfientlighetsstämpeln än på att gynna vissa partier. Men händelserna på nyårsnatten fick den bubblan att spricka. I flera tyska städer, inte minst i Köln, uppgavs horderna av gärningsmän ha ”nordafrikanskt utseende” – och anden släpptes ur flaskan.

För en vecka sedan debatterades nyårsnatten i delstatsparlamentet i Düsseldorf och för ålderspresidenten Lothar Hegemann, som sedan 1980 har representerat kristdemokraterna CDU, innebar diskussionen en vändpunkt:
− För första gången på åratal har ledamöterna öppet kunna tala om utlänningskriminalitet utan att genast anklagas för högervridning, säger han till Die Welt.
Tidningen skriver att inrikesministern i delstaten Nordrhein-Westfalen, liksom för övrigt statssekreteraren och inrikespolitikerna i samtliga partier, sedan 2014 har varit mer än medvetna om att det bland flyktingarna har funnits en grupp som särskilt har utmärkt sig – och då inte för något gott: Nordafrikaner från Algeriet och Marocko som i stor skala har ägnat sig åt att stjäla, dricka, ofreda kvinnor och utöva våld. Men det är en sanning som det från alla sidor har talats tyst om. Eller som Die Welt uttrycker det: De kriminella nordafrikanerna har varit en länge bevarad statshemlighet.

Vissa hävdar att tystnadskulturen i delstaten har en lång tradition och att både politiker och polis i många år hellre har talat om kriminella tyskar än om brottsliga utlänningar.
Om förklaringen är att det numera är helt comme-il-faut att tala ur skägget framgår inte, men i ungefär samma veva aviserar Tyskland att regeringen tänker föra upp både Marocko och Algeriet på listan över så kallade säkra länder. Långt snabbare än vad som nu är fallet ska asylsökande som fått avslag skickas ut ur landet och i väntan på förpassning ska de placeras i speciella center för avvisade, uppger danska Jyllands-Posten som tillägger att förslaget kommer efter att Tyskland på senare tid har noterat en kraftig ökning av antalet asylsökande algerier och marockaner. Enligt det tyska inrikesdepartementet sökte 847 algerier och 368 marockaner asyl i juni vilket ska jämföras med decembersiffrorna 2 296 respektive 2 896.

Enligt Welt am Sonntag  har en för varje dag som går allt mer pressad Angela Merkel kommit överens med Bayerns ministerpresident Horst Seehofer från CSU, systerparti till förbundskanslerns eget CDU, om att nordafrikanska asylanter inte längre ska placeras i kommunala asylcenter runt om i landet. Tiden fram till att deras fall är avgjorda, får de i stället tillbringa i speciella utvisningsförläggningar och det är exakt samma som gäller för asylsökande från Albanien, Bosnien, Kosovo, Makedonien, Montenegro och Serbien. Tyskland har förklarat samtliga dessa länder för säkra vilket innebär att asylsökande därifrån har små – om ens några – chanser att få en fristad i landet. Nu ska alltså listan utökas med de två nordafrikanska länderna.

Enligt Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel, socialdemokrat och partiledare för Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD, kan modellen kanske användas ännu bredare än den görs i dag. Det skulle i så fall innebära att Tyskland kan frigöra resurser som i stället då kan läggas på att hjälpa människor som kommer från krigshärjade länder som till exempel Syrien. Av den dryga miljon asylsökande som i fjol kom till Tyskland utgör krigsflyktingarna cirka 40 procent.