Massiv kritik – inte minst på social medier – tvingade Malmö till reträtt om barnbrudarna. Reaktionerna gläder SD-kommunalrådet Magnus Olsson.
− Bra att folk agerar och ser att engagemang lönar sig, säger han.

För några dagar sedan avslöjade Sveriges Radio Ekot en fram till dess inte särskilt uppmärksammad konsekvens av höstens massiva asylinvandring och nyheten slog ner som en bomb. En rundringning visade att i fem av de sex kommuner radion talade med, tillåter man att minderåriga gifta får bo ihop med sin äkta hälft − trots att svensk lag förbjuder barnäktenskap. Enligt Ekot skulle 16 barnbrudar finnas i Malmö, men verkligheten visar sig vara mycket värre än så. Sydsvenskan uppger nämligen att  Malmö stad det senaste året skickat 59 asylsökande flickor att bo med vuxna män – de 16 som Ekot talade om var bara de som hade kommit under årets sista två månader. I listan finns flera gravida sextonåringar. I stället för att inkvartera den minderåriga flickan på ett HVB-hem, hem för barn och ungdom, har hon fått bo med sin vuxne make på någon av Migrationsverkets anläggningar. Det räcker alltså inte med att en vigselförrättare någonstans i världen har gett paret sin välsignelse – Malmö stad har gjort detsamma.

− Detta kom som en blixt från klar himmel för mig. Jag hade ingen aning, trots att jag är ledamot i sociala resursnämnden, säger Magnus Olsson.
Nyheten resulterade i en kraftfull opinion; inte minst regerade en ilsken allmänhet på sociala medier.
− Folk var jättearga. Men jag tycker det är bra att man reagerar på konstruktiva sätt genom att kontakta politiker, ringa och skriva debattinlägg och sedan också får se att det faktiskt lönar sig; att man genom engagemang kan påverka, förändra och förbättra, fortsätter kommunalrådet.
Men kritik kom också från tungviktare som Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, numera rättsexpert och Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.
− Malmö sanktionerar barnäktenskap, dundrade Alhem i Sydsvenskan.
− Barnäktenskap är aldrig acceptabelt, var BO:s dom i bland annat den kristna nyhetstidningen Dagen.

Annelie Larsson, sociala resursförvaltningens högsta chef, JO-anmäldes av moderate riksdagsmannen Fredrik Schulte, som i Sydsvenskan gav sin syn på förvaltningens agerande, som han menar är ”flagrant”.
Han är mycket kritiskt till Malmö stads försök att rättfärdiga sitt handlade genom att hävda att man ska göra individuella bedömningar.
− Det har resulterat i att samtliga de här 16 flickorna har fått bo tillsammans med sina makar, sa han till tidningen, samtidigt som han slog fast det oacceptabla i att man, i fråga om barnäktenskap, har sett mellan fingrarna.

Men i dag, fredag, backar alltså Malmö stad och enligt det S-märkta socialkommunalrådet Carina Nilsson är barnäktenskap helt plötsligt något som inte kan accepteras.
Kovändningen förvånar inte Magnus Olsson.
− Här kunde man inte stå emot trycket och fick göra en pudel, säger han.
Han fortsätter:
− Tidigare har det hävdats att det inte finns några nationella riktlinjer om hur man ska förfara, men man har tydligen inte heller känt till vad lagen säger om barnäktenskap.

Han konstaterar att det i Sverige finns två sanningar:
− Den ena är Stefan Löfvens, den andra är vanligt folks. Och de skiljer sig ganska rejält åt. Omsatt till Malmö är det den politiska ledningens sanning kontra Malmöbornas.
Diskrepansen är lika tydlig där, menar han och tar som exempel S-kommunalrådet Andreas Schönströms envisa påstående om att Malmö var befriat från våldsbejakande extremism medan det stora problemet var högerextremism. Men Schönström fick ge sig för opinionen.
− Precis som Carina Nilsson nu har fått göra i fråga om barnäktenskap, säger Magnus Olsson.

Det är mycket i Malmö stads försvarstal som han vänder sig mot. Ett argument för att låta barnbruden bo ihop med sin man – som enligt kommunalrådet mycket mer än väl skulle kunna vara minst dubbelt så gammal som sin fru – har varit att de båda kanske har rest långt tillsammans och är trygga med varandra.
− Ett naivt resonemang! Man tror hela tiden att allt är gott och att det inte finns några risker. Men som alltid finns det både en fram- och en baksida på allt, säger han.

Enligt kommunalrådet borde man redan från början ha separerat paret och satt den minderåriga parten på ett HVB- hem.
− Men nu har det ju hänt, säger han.
16 av flickorna kom under november och december, men under hela 2015 handlar det om att 59 minderåriga flickor med Malmö stads godkännande har skickats att bo med vuxna män.
I nästa vecka sammanträder sociala resursnämnden och frågan om barnäktenskapen blir då en given punkt på dagordningen.