Angela Merkel och kristdemokraterna rasar i en ny opinionsmätning. Samtidigt vinner EU-kritiska Alternativ für Deutschland, AfD, mark, går fram en procentenhet och slår nytt rekord.

I oktober i fjol berättade Samtiden att de tyska väljarnas stöd för förbundskansler Angela Merkels parti CDU, Christlich Demokratische Union Deutschlands, och systerpartiet i Bayern, CSU, Christlich-Soziale Union in Bayern, då var det lägsta på tre år. Enligt en opinionsmätning som gjorts av analysföretaget Forsa på uppdrag av veckotidningen Der Stern, hade partiet backat med två procentenheter och låg på sammanlagt 36 procent.

Några månader senare är läget ännu dystrare för den nu från nästan alla håll hårt kritiserade Merkel. Den nedåtgående trenden håller nämligen i sig och enligt en färsk väljarundersökning, som Insa har gjort för Bild, har CDU/CSU tappat ytterligare 2,5 procentenheter på bara en vecka och står nu på 32,5 procent. Sämre siffror än så har kristdemokraterna inte haft på flera år.

Men medan förtroendet för förbundskanslern minskar är det precis tvärtom för AfD, som enligt mätningen går fram en procentenhet och därmed landar på 12,5 procent, vilket är ny toppnotering.  Partiet, som inom bara ett par veckor kan fira sin treåriga födelsedag, – det grundades den 6 februari 2013 – fick i valet till förbundsdagen i september samma år 4,7 procent och sedan dess har klättringen uppåt bara fortsatt.
Någon förklaring till kristdemokraternas kräftgång ges varken i Bild eller Die Welt, men man kan i alla fall konstatera att stödet för Merkel stadigt har minskat i takt med att antalet flyktingar och migranter har strömmat in över de tyska gränserna.

Detta till trots ser sig Frauke Petry, ledare för AfD, inte som en som ”krisprofitör”.
− Ökningen beror inte bara på trångsynta protester. Vi får nu allt fler kontaktfrågor från yrkesarbetare och universitetsfolk liksom från sympatisörer till den klassiska borgerliga mitten, säger hon till tidningen.
Partiets vice ordförande och spetskandidat i valet till delstatsparlamentet i Baden-Württemberg, förklarar medvinden så här:
− Vi gynnas antagligen av rädslan – men vi utlöser den inte.

Enligt Insas chef, Hermann Binkert, visar undersökningen på en tydlig nationell trend mot den sittande koalitionsregeringen, som består av kristdemokrater och socialdemokrater. Den 13 mars är det val till tre delstatsparlament: förutom Baden-Württemberg också Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt. Frågan är, menar han, om den tiden räcker för att vända opinionen.
2 051 röstberättigade väljare deltog i undersökningen som genomfördes tiden 15-18 januari.