Om tre år ska 50 000 avvisade asylansökare ha utvisats. Det är målet för den österrikiska regeringen som nu är på väg att ytterligare skärpa asyllagstiftningen. Den som frivilligt lämnar landet snabbt lovas extra dusör.

För en dryg vecka sedan meddelade Österrikes koalitionsregering – som består av Socialdemokraterna, SPÖ, och Österrikiska folkpartiet, ÖVP– att man nu sätter tak på antalet asylansökare. I år kommer det att handla om 37 000 personer och fram till 2019 ska maximalt 127 500 individer få söka en fristad i alplandet, som i fjol tog emot 90 000 asylsökande. Nu aviseras ännu en åtgärd som syftar till att minska antalet asylanter – för 2019 ska 50 000 individer som har nekats asyl utvisas ur landet.

− Vi är redan bland det länder som genomför flest utvisningar. Men nu kommer vi att lägga i en högre växel både när det gäller antal och tempo, säger inrikesministern Johanna Mikl-Leitner, ÖVP, uppger News Directory.
För att uppnå detta planerar Österrike att utöka listan på så kallade säkra länder med Marocko, Algeriet, Tunisien. Mongoliet och Ghana. Asylansökningar från dessa länder kommer att läggas i ett snabbspår och behandlas inom tio dagar.

Dessutom tänker man locka med en ekonomisk morot. För närvarande får en avvisad asylansökare en reskassa på 370 euro, cirka 3 300 kronor, men den summan ska ökas till 500 euro, nästan 4 500 kronor, om erbjudandet accepteras snabbt. Villkoret för utbetalningen är att vederbörande lämnar landet inom tre månader utan att vänta på att ansökan ska behandlas.
I regeringens planer ingår också att avvisade asylansökare ska flygas ut ur landet i chartrade plan och för att få asylsökande att avhålla sig från att över huvud taget fundera på att åka Österrike, avser man också att i olika kampanjer informera om landets asylpolitik.

De österrikiska skärpningarna kommer samtidigt med att Internationella organisationen för migration, IOM, rapporterar att över 52 000 flyktingar och migranter kom till Grekland via Medelhavet bara under de fyra första veckorna i januari. Det är 35 gånger så många som motsvarande månad i fjol, skriver brittiska The Guardian. Vintern har alltså inte på något sätt dämpat strömmen av människor och för närvarande kommer det varje dag ungefär lika många som det gjorde under hela januari i fjol, det vill säga ungefär 1 480.

Men för många slutar drömmen om ett nytt liv i ett annat land med döden på havet. Enligt IOM hade 244 flyktingar och migranter drunknat i Medelhavet fram till i fredags. I går, lördag, fick ytterligare minst 39 människor, bland dem flera barn, sätta livet till när båten som skulle ta dem till Grekland på morgonen sjönk utanför Turkiets kust, enligt BBC.
Under hela fjolåret korsade över en miljon människor Medelhavet för att komma till Europa. I början var strömmen till just Grekland tämligen blygsam, men när året var slut hade gott och väl 850 000 flyktingar och migranter anlänt till landet, uppger grekiska ekathimirini.com