Makedonien har stängt gränserna mot Grekland och Österrike sätter tak på hur många människor som får söka asyl. Fram till 2019 handlar det om max 127 500 personer. Åtgärden väcker oro i EU.

När Tysklands förbundskansler Angela Merkel i september slog upp dörrarna på vid gavel för flyktingar och migranter var de inbjudna inte sena att hörsamma inviten. Hundratusentals människor från bland annat Mellanöstern och Afghanistan tog chansen att lämna krig och fattigdom bakom sig för en ny framtid i det av mjölk och honung flytande Europa. Det var i alla fall den bild som drev många ut på den strapatsrika resan.
På sin väg mot de länder som lockade mest – Tyskland och Sverige – använde majoriteten Österrike som ett transitland och få valde att stanna. Uppskattningsvis sökte 90 000 personer asyl, vilket motsvarar en procent av alplandets totala befolkning på 8,5 miljoner.

Mängden asylsökande har bekymrat österrikarna och kraven på att antalet måste begränsas har ökat, något som den socialdemokratiske förbundskanslern Werner Faymann hittills dock har varit motståndare till.
Men nu har han uppenbarligen gett vika för opinionen och i dag, onsdag, meddelar han att det från och med nu kommer att sättas en gräns för hur många asyalanter landet kommer att ta emot under de kommande fyra åren.
− Vi kan inte ta emot alla asylsökande i Österrike, lika lite som Tyskland eller Sverige, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters vid den presskonferens som han håller tillsammans med Reinhold Mitterlehner, den kristdemokratiske vicekanslern.

Regeringens beslut innebär alltså att antalet asylsökande fram till och med 2019 begränsas till 1,5 procent av befolkningen. Det betyder att Österrike i år kommer att acceptera 37 500 asylansökningar och fram till 2019 kan det bli tal om högst 127 500.
Werner Faymann slår dock fast att siffran ska betraktas som en riktlinje:
− När gränsen är nådd ska vi se närmare på vad som ska hända, säger han och aviserar samtidigt att Österrike också kommer att kraftigt skärpa kontrollen vid landets gränser utan att närmare gå in på vad detta kommer att innebära.
Om Österrike tänker ta till ytterligare åtgärder för att begränsa inflödet av flyktingar och migranter, kommer Slovenien att göra det samma mot gränsen till Kroatien, heter det i ett meddelande från den slovenska polisen.

Nederländerna tog över som EU:s ordförandeland vid årsskiftet och premiärminister Mark Rutte är inte alls glad över beskedet från Österrike. Det visar bara, menar han, på de enskilda nationella åtgärder som riskerar att sprida sig om inte EU tar tag i problemet och ser till att medlemsländerna enas om en gemensam strategi.
Som Samtiden har berättat i tidigare artikel, varnar EU-presidenten Donald Tusk för att hela Schengen kan kollapsa om unionen inte ser till att få flyktingkrisen under kontroll inom två månader.
Skulle detta inte lyckas blir det, enligt Mark Rutte, läge för att ”fundera på en plan B”.

I dag, onsdag, meddelar också polisen i Makedonien att man redan på tisdagen stängde gränsen mot Grekland. 600 flyktingar/migranter uppges nu sitta fast i området, där ordningsmakten blockerar vägen för hundratals människor som vill ta sig till norra Europa, uppger danska DR Nyheder.