I slutet av nästa vecka stänger Österrike sin södra gräns. Därmed är den av många befarande dominoeffekten i gång. För att inte bli en flaskhals kommer Slovenien nämligen att göra det samma.

Beskedet som den österrikiska inrikesministern Johanna Mikl-Leitner nu kommer med är ingen överraskning: från och med om knappt en vecka följer Österrike Tysklands – Sveriges och Danmarks – exempel och ökar gränskontrollen. Den tyska kontrollen fungerar på så sätt att de flyktingar och migranter som kommer från Österrike och som uppger att de bara vill ta sig igenom Tyskland för att komma vidare, till exempel till något av de skandinaviska länderna, avvisas och skickas tillbaka till Österrike. Sedan början av januari har mellan 200 och 300 personer varje dag nekats att korsa den tyska gränsen, skriver nyhetsbyrån Reuters som har talat med den österrikiska polisen. Den österrikiska ordningsmakten uppger också att många av de som har stoppats har saknat giltiga handlingar, men som detta till trots har haft siktet inställt på Sverige.

I fjol tog Tyskland emot 1,1 miljoner flyktingar och/eller migranter och Österrike uppskattar att cirka 120 000 personer ska söka asyl i landet i år, vilket kan jämföras med fjolårets 90 000. Därför vill man nu se till att de människor som har satt kurs på exempelvis Sverige eller Danmark över huvud taget inte kommer in i Österrike. Landet blev ju i fjol ett betydande transitland för flyktingar och migranter som först och främst ville vidare till något av de två favoritländerna; Tyskland eller Sverige.
− Hur är läget för närvarande vid den tysk-österrikiska gränsen? Det är bara de som vill söka asyl i Tyskland som släpps igenom medan de som vill resa vidare skickas tillbaka. Från och med slutet av nästa vecka kommer vi att stoppa dem direkt vid vår södra gräns mot Slovenien, säger Johanna Mikl-Leitner.

När nu beskedet från Österrike har kommit uppger det slovenska inrikesdepartementet att Slovenien måste ta till samma åtgärd för att förhindra att flyktingar och migranter hopas i det lilla landet, som bara har två miljoner invånare.
Enligt statssekreterare Bostjan Sefic diskuterar Slovenien med ett antal länder, bland andra Österrike och Tyskland, om hur man ska kunna kontrollera det migrantflöde som bara fortsätter, trots den rådande vinterkylan.
− Länderna har kommit överens om att man måste nå fram till en gemensam lösning, säger han, men tillägger att Slovenien måste agera på egen hand i den händelse av att man ändå inte skulle kunna hitta denna gemensamma lösning.

Flyktingar och migranter i hundratusentals har tagit sig genom Slovenien och Österrike till Tyskland sedan september då inte minst förbundskansler Angela Merkel så frikostigt öppnade de tyska gränserna. Men ”Mutti” Merkel har fått ta den öppna dörrens politik under omprövning. Inom landets gränser har kritiken mot henne hårdnat från både politiker, också inom hennes eget parti CDU och systerpartiet i Bayern, CSU, samt allmänhet. Efter nyårsnattens händelser i flera tyska städer, bland andra Köln och Hamburg, då det visade sig att en stor del av de sexuella övergrepp som tyska kvinnor utsattes för, hade begåtts av manliga asylsökare, har kritiken på intet sätt mildrats.