Det tycks vara något av en epidemi. Köln, Hamburg, Zürich, Helsingfors. Och Kalmar. Från flera europeiska städer rapporteras om utländska män som flockvis under nyårsnatten sexuellt trakasserade kvinnor.

Med över 150 anmälningar om i huvudsak sexuella ofredanden – i två fall även våldtäkt – står händelserna på Nyårsafton i Köln i en klass för sig, men det har visat sig att övergreppen där inte var ett unikum. Från flera andra städer i Europa kommer liknande berättelser – till och med från vårt eget Kalmar. Enligt lokaltidningen Barometern  blev minst nio flickor och unga kvinnor ”tafsade på” när de befann sig på eller i närheten av Larmtorget, där massor av människor hade samlats för att ta farväl av det gamla året och välkomna det nya.

Enligt SVT  har Kalmarpolisen hittills fått in sju anmälningar som alla handlar om sexuellt ofredande och två manliga personer, som sägs vara mellan 15 och 20 år, har gripits, misstänkta för att sexuellt ha antastat ”ett antal” kvinnor.
Enligt SVT har polisens presstalesman Johan Bruun på fredagen ingen information om de misstänktas ”identitet eller hemvist”, men i samtal med Barometern på torsdagen är samme polisman lite mer meddelsam, åtminstone när det gäller etniciteten:
− Det var utländska killar som antastade tjejerna runt Larmtorget, sa han då, och tillade att det troligen är fler kvinnor än de nio som det först talades om som har utsatts för övergrepp.

Händelserna i Kalmar har, liksom i övriga städer, lett till kraftiga reaktioner på sociala medier, och från olika håll i Europa har det varnats för att främlingsfientlighet och rasism ska få vind i seglen.
Men Thomas Kazantzidis , Kalmarkrögare och ägare till en nattklubb där en av kvinnorna antastades, menar att man ska kunna tala om saker utan risk för att bli stigmatiserad:
− Vi måste kunna diskutera det här utan att bli kallad rasist. Vi måste sätta gränser och informera om vad som gäller i Sverige, säger han till Barometern.

Och oavsett hur många krafter som är i rörelse för att mörka gärningsmännens ursprung, tycks bevisen vara kristallklara. I Köln har man ju hela tiden talat om cirka 1 000 män med rötter i Mellanöstern och Nordafrika och i Zürich har sex kvinnor anmält att de på nyårsnatten blev omringade av ”flera mörkhyade män” som både tafsade på dem och bestal dem, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau med hänvisning till AFP. Enligt polisen har övergreppen i Schweiz inga kopplingar till Köln, men antalet övergrepp betecknas ändå som ovanligt högt.

I tyska Hamburg har polisen fått in anmälningar om sexuella övergrepp från 70 kvinnor; 23 av dessa säger sig också ha blivit bestulna.
Polisen i Köln har sagt att övergreppen på nyårsnatten var något som man aldrig tidigare upplevt, något som trotsar all beskrivning, och det är uttalanden som kollegerna i Helsingfors helt och fullt kan stämma in i.
Ordningsmakten i en finska huvudstaden rapporterar om att det under natten till Nyårsdagen kom in ovanligt många anmälningar om sexuella övergrepp.
− Det har aldrig varit denna form av sexuellt chikanerande tidigare nyårsaftnar eller vid andra tillfällen heller, vad det anbelangar. Detta är ett nytt fenomen i Helsingfors, säger stadens vice polischef Ilkka Koskimaki till AFP.

I Tyskland, som under fjolåret på förbundskansler Angela Merkels storslagna inbjudan, fick ta emot över en miljon flyktingar och migranter, har kritiken mot denna den öppna dörrens politik vuxit – inte bara bland den tyska allmänheten utan även på ministernivå och bland Merkels egna partikamrater i både CDU och systerpartiet CSU i Bayern. Händelserna i framför allt Köln har lagt ytterligare bränsle på bålet och landets socialdemokratiske justitieminister Heiko Maas håller det inte för osannolikt att gärningsmännen, om de kan identifieras, kan komma att deporteras.
− Vem som än tror sig kunna bryta mot lag och ordning måste straffas – oavsett varifrån vederbörande kommer, säger han enligt Deutsche Welle.

Han tillägger att asylsökande, förutom att bli deporterade, också kan riskera fällande domar och minst ett år i fängelse till och med under pågående behandling av ansökan om asyl. Dock betonar Maas, i likhet med andra myndigheter, att man ju ännu inte vet om förövarna i Köln är flyktingar eller asylsökande. Vid middagstid på fredagen kunde dock nyhetsbyrån Reuters berätta att 29 utlänningar nu har förhörts om händelserna i Köln. Enligt en talesperson för inrikesministern är 18 av dem asylansökande, skriver Ritzau.

Den tyske inrikesministern, kristdemokraten Thomas de Maiziere, skärper tonen ytterligare:
− Den utlänning som begår allvarliga brott kan räkna med att deporteras från Tyskland oavsett status, säger han samtidigt som han antyder att en lagändring, som hindrar kriminella från att få asyl i landet, kan vara på gång.