Den 32-årige islamisten satt häktad efter att på Facebook ha uttalat flera grova terrorhot mot Danmark. Via ett insmugglat USB-modem kunde han skicka nya hot till Lars Løkke Rasmussen och Inger Støjberg. Rättegången inleds på måndag.

− Omar är bara början. Förbered er på att ni ska slaktas på era gator, köras ner, skjutas ner och sprängas i luften. Den hälsningen fick Danmarks blivande statsminister ta emot sex dagar efter valet till Folketinget i juni, just som han var mest upptagen med att försöka bilda regering.
Den 32-årige avsändaren, som är statslös från Ryssland, kom till Danmark 1993 och fick permanent uppehållstillstånd 2001, skriver Ekstra-Bladet.

Under sin tid i landet har han flera gånger uttalat terrorhot och 2006 dömdes han för att – men syftning på 11-septemberattackerna i USA – via mail till den dåvarande Venstre-regeringen ha hotat att slå till mot Christiansborg, det danska riksdagshuset, som han beskrev som ”er så kallade mötesplats för lagförslag”.
Han förklarade själv att han var ute efter att skapa panik och i ännu ett mail från fängelset skrev han: ”Om Allah gav mig lov att bestämma, skulle jag gärna tillåta honom att avlägsna Danmark från jordens yta”.
Rätten dömde honom till rättspsykiatrisk vård på obestämd tid och utvisning på tio år, men domen överklagades och i Högsta domstolen ogillades utvisningen. Året innan anhölls mannen misstänkt för kopplingar till en dansk-bosnisk terrorcell men friades av rätten och han tillhör också den inre kretsen kring terrordömde Said (eller Sam) Mansour.

Att han den gången friades från anklagelserna innebar dock inte att polisen tappade intresset för honom. Tvärtom följde danska Säpo, Politiets Efterretningstjeneste, PET, honom noga och för ett år sedan, i januari 2015, anhölls han på nytt och förpassades till häkte, också denna gång misstänkt för terrorhot.
I häktet tilläts han ha en bärbar dator och på vägar som ingen hittills har kunnat klara ut, var det någon som försåg honom med ett USB-modem och en mobiltelefon. Därmed låg vägen till nätet öppen, en möjlighet som 32-åringen utnyttjade till att skicka nya mail med grova hot till statsminister Lars Løkke Rasmussen och integrationsminister Inger Støjberg.

Till Lars Løkke skrev han bland annat följande:
”Jaha, så du är ny statsminister. Vet då att det med Omar bara är början på de många terrorangrepp som detta land kommer att vara vittne till sha Allah. /…/ Bered er på att bli slaktade på era gator, på att köras ner, skjutas ner och sprängas i luften.”
Mailet till Inger Støjberg hade i princip samma innehåll, men den misstänkte 32-åringen nöjde sig inte med att hota de två ministrarna. Även åklagaren Jakob Buch-Jepsen och en överläkare på den psykiatriska kliniken har fått ta emot mycket grova hot i mailform.
Till åklagaren skrev han bland annat: ”Hej svin. Du ska veta att jag gärna vill slakta dig om jag bara får möjlighet. Du vet själv vem jag är.”
Och så fortsatte han:
”Som Sam Mansour helt rätt sa: det är krig mot islam och muslimerna….så lycka till, här är ännu ett bevis mot mig. Jag ska gärna döda er allesamman.”

Hotet mot åklagaren har lett till att Jakob Buch-Jepsen har fått avsäga sig målet då han, efter att den åtalade har hotat honom, är jävig.
Anklagelserna mot 32-åringen fyller sex sidor och rätten har avsatt fem dagar för förhandlingarna. Statsadvokaten – statsåklagaren – kommer att yrka på att mannen, som dock förklarar sig oskyldig, ska vårdas på psykiatrisk avdelning på obestämd tid varefter han permanent ska utvisas ur Danmark.