Minst 18 802 civila har dödats. 36 245 sårats. 3,2 miljoner − varav mer än en miljon skolbarn – har fördrivits och över 3 500 sexslavar huvudsakligen yazidiska kvinnor och barn. Det är vad den så kallade Islamiska staten, IS, har på sitt samvete – om nu ett sådant finns.

De vidriga och omänskliga brott som terroristorganisationen har gjort sig skyldig till i Irak har begåtts i ett omfång som kan liknas vid krigsbrott, brott mot mänskligheten och möjligen också folkmord. Det slås fast i den rapport som presenterades i dag, tisdag, i Genève och som är sammanställd av FN-missionen på plats i Irak, United Nations Assistance Mission for Iraq, UNAMI och OHCHR – FN:s människorättskontor. Redovisningen, som täcker perioden januari 2014-oktober 2015, ger många detaljerade beskrivningar av IS-krigarnas makabra och blodiga framfarter – om hur människor halshuggs, arkebuseras, bränns levande och kastas ut från höga byggnader.

− Detta är ett obarmhärtigt avslöjande av det irakiska folkets lidande, säger FN-kommissionären för mänskliga rättigheter Zeid Ra’ad al Hussein, som tillägger att rapporten kraftfullt illustrerar vad irakiska flyktingar försöker att undkomma när de flyr till bland annat Europa:
− Det är denna fasa de står inför i sina hemländer.
Uppgifterna i rapporten kommer till i stor utsträckning från offer, från människor som själva har varit utsatta för eller varit vittnen till människorättsbrott. Dessutom har man intervjuat människor som har fördrivits inom landet.
− Det våld som det irakiska folket lider under förblir ofattbart. Den så kallade Islamiska staten fortsätter att begå systematiskt och omfattande våld och brott mot internationella lagar om mänskliga rättigheter och humanitär rätt, heter det i rapporten.

Under den tid som arbetet med rapporten pågick, kidnappades och mördades massvis med människor, ofta i riktade attacker. Terroristerna inriktar sig inte minst på personer som uppfattas inte dela organisationens ideologi och styre. Det är personer med kopplingar till regeringen, exempelvis sådana som tidigare har ingått i den irakiska säkerhetsstyrkan, polismän, tidigare tjänstemän och valarbetare. Men det handlar också om läkare, jurister, journalister, religiösa ledare och klanledare.
Andra har kidnappats och eller dödats under förevändning att de på olika sätt har hjälpt regeringens säkerhetsstyrkor.
Många av dessa ”brottslingar” har ställts inför IS självutnämnda domstolar som – förutom att ha beordrat mord på otaliga människor – också har utdömt straff som stening och amputering.

Rapporten berättar också om det sexuella våld som IS begår mot kvinnor och barn och om att de uppskattningsvis 3 500 slavar som organisationen för närvarande håller sig med i huvudsak är yazidier.
Trots att IS allt mer tvingas backa för regeringsstyrkor fortsätter terroristerna att mörda, lemlästa och kidnappa irakier i tusental, och Ján Kubiš, FN-chefens särskilda sändebud i Irak, kan bara upprepa sitt krav på att alla parter måste göra allt för att skydda civila från våldet.
− Jag uppmanar också det internationella samfundet att öka stödet till regeringen i arbetet med att stabilisera och rekonstruera de områden som har befriats från IS så att alla irakier som har fördrivits från sina hem tryggt och värdigt kan återvända, säger han.

Av rapporten framgår också att FN har säkerställd information om att uppskattningsvis 800-900 barn i Mosul har kidnappats för militär och religiös skolning.
Redan det antal människor som enligt rapporten har dödats av terroristerna – över 18 000 – är nästan ofattbart, men det kan i själva verket handla om långt fler. I vissa fall har det varit svårt att få fram korrekta siffror och därtill kommer att man inte vet hur många civila irakier som har dött av det som kallas sekundära effekter av våldet, som till exempel brist på mat och vatten eller medicinsk vård.