Dansk Folkeparti är Danmarks största parti. Detta enligt en färsk opinionsundersökning som är en käftsmäll för Socialdemokraterna. Partiet är i fritt fall och har rasat sju procentenheter sedan november.

Det är inte bara i Sverige som Socialdemokraterna kämpar i motvind. Också i Danmark kan man, utan överdrift, tala om katastrofsiffor och inte sedan 1998 har partiet upplevt ett större – och snabbare – ras. Enligt den nya mätningen, som Megafon har utfört på uppdrag av vänsterorienterade dagstidningen Politiken, skulle Socialdemokraterna bara få 19,3 procent av rösterna om det vore val i dag, skriver tidningen.

Bara för en vecka sedan visade en annan mätning för DR att partiet, som i valet till Folketinget kammade hem 26, 3 procent av rösterna, låg på 25, 4 procent. Sedan dess har något som skulle visa sig vara ödesdigert för Socialdemokraterna inträffat och som också visar på en intressant skillnad mellan svenska och danska partisympatisörer. I Sverige är – har det framförts – åtminstone en av förklaringarna till att förtroendet för den Stefan Löfven-ledda regeringen stadigt minskar den liberala asylinvandringspolitiken. Men i Danmark är det tvärtom – där det är fullständigt glasklart att Mette Frederiksen straffas hårt för att hon har ställt sig bakom den skärpta asyllagstiftning som Folketinget klubbade igenom i tisdags.

Megafons administrative direktör, Asger H. Nielsen, säger till tidningen att samtliga väljare som i undersökningen uppgav sig ha lämnat Socialdemokraterna ombads att motivera sig och att svaret i 80 procent av fallen var just flyktingpolitiken. Å andra sidan sett svarade cirka fem procent att den S-märkta flyktingpolitiken tvärtom inte är tillräckligt åtstramad och att de därför har gått över till något av de borgerliga partierna.
Radikale Venstre och inte minst Alternativet, som såg dagens ljust så sent som i november 2013, är de partier som har varit tongivande i kritiken mot den skärpta asyllagen, och för det motståndet har de belönats rikligt av väljarna. Båda partierna kan notera massiva framgångar och Radikale Venstre landar i mätningen på 8,5 procent, vilket ska jämföras med undersökningen i november då partiet noterade 5 procent av rösterna. I valet till Folketinget i juni fick Radikale 4,6 procent vilket resulterade i åtta mandat – en rejäl minskning med nio jämfört med valet 2011.

Alternativets framgång är ännu större. I novembermätningen låg partiet på 4,6 procent, i valet i somras gjorde Alternativet debut och fick nio mandat och i Megafons nya undersökning har partiet ökat till hela 9,3 procent,
Socialdemokraternas stora ras gör att Dansk Folkeparti nu är största parti i landet. Enligt undersökningen får partiet 20,2 procent av rösterna, vilket skulle innebära 36 mandat – som dock är en minskning med ett jämfört med valresultatet där partiet stormade fram, susade förbi Venstre, och med 21,1 procent av rösterna blev näst största parti efter Socialdemokraterna.

Professor Kasper Møller Hansen, valforskare vid universitetet i Köpenhamn, ser nedgången för Socialdemokraterna som en ”dramatisk utveckling” och påpekar att det är extremt att ett parti rasar fyra procentenheter mellan två mätningar. Men samtidigt menar han att detta kanske inte speglar en mer varaktig tendens utan mer baserar sig på en enskild händelse – i det här fallet den skärpta asyllagen.
− Vi har tidigare sett att när man snabbt förlorar väljare kan man också snabbt vinna dem tillbaka, säger han till Politiken.

Socialdemokraternas politiske ordförande, Nicolai Wammen, hävdar dock att den politik som partiet för helt enkelt är nödvändig.
− Ja, om man tar det på allvar att antalet människor som kommer till Danmark påverkar hur vi ska kunna garantera en bra integration och våra möjligheter att värna den danska välfärden, är hans kommentar.
Också regeringspartiet Venstre går back i Megafons undersökning. I det senaste valet fick partiet 19,5 procent av rösterna, men skulle det vara val i dag skulle bara 17, 2 procent lägga sin röst på statsminister Lars Løkke Rasmussen.