Några barnbrudar ska det inte finnas i Danmark − gränsen för att ingå äktenskap ska vara 18 år. Det slår Karen Elleman, inrikes- och socialminister fast och sätter stopp för den praxis som tidigare har gällt.

Det är inte bara Sverige som nyheten om att flickbrudar bor på asylcentra tillsammans med sin vuxne äkta hälft, som i många fall dessutom kan vara betydlig äldre än det barn han är gift med, slog ner som en bomb. Att detta dessutom har skett med myndigheternas goda minne, gjorde inte upprördheten direkt mindre.

I måndags avslöjade morgontidningen Berlingske att detta är något som sker även i Danmark. I ett mejl till tidningen bekräftade Udlændingestyrelsen, den danska motsvarigheten till Migrationsverket, att minderåriga inkvarteras med sina vuxna äkta hälfter på landets asylcentra.
I mejlet säger sig styrelsen dock bara ha upplevt ett fåtal fall där en minderårig asylansökare har ingått ett rättsligt giltigt äktenskap med en annan minderårig asylansökare eller med en vuxen asylansökare och där utgångspunkten då är att makarna kan bo tillsammans på centret.

Frågan om en minderårig asylansökare ska tillåtas att bo med sin äkta men eller ska behandlas som ett barn är något som Udlændingestyrelsen avgör från fall till fall och förklarar att det beror på omständigheterna. Det man tar i beaktande är relationen mellan de tu liksom den minderårigas ålder och utifrån det kan styrelsen då besluta att paret kan inkvarteras tillsammans.
Skulle det råda tveksamhet om att barnet faktiskt mår bäst av att få stanna hos sin make eller om hon i stället borde få uppehållstillstånd och behandlas som ett barn, ska den operatör som driver centret anmäla detta till kommunen och att operatörerna också lever upp till detta ansvar råder, enligt styrelsen, ingen tvekan om.
Avslöjandet ledde till mycket kraftiga politiska reaktioner i Danmark.

Integrationsminister Inger Støjberg gav omedelbart sin syn på saken på Facebook:
− Det är fullständigt oacceptabelt att barnbrudar inkvarteras med sina äkta män på danska asylcentra. Det ska stoppas omgående och det ska jag omgående meddela Udlændingestyrelsen. När man befinner sig i Danmark så gäller danska normer och regler och det ska göras mycket klart för asylansökarna, var ministerns besked.
I Dansk Folkeparti var upprördheten inte mindre.
− Fullständigt vansinnigt, dundrade Martin Henriksen, partiets talesperson i invandrafrågor i en kommentar till nyhetsbyrån Ritzau och gick också till hårt angrepp på Rasmus Kjeldahl, direktör för Børns Vilkår, en organisation vars mål är att inga danska barn ska svikas. Tillfrågad om saken betonade denne vikten av att det görs en bedömning från fall till fall, men Martin Henriksen menade att Udlændingestyrelsen går långt över gränsen om man börjar gradböja reglerna och avfärdade Kjeldahls kommentar helt:
− Jag anser att en organisation som Børns Vilkår bör hålla tungan rätt i mun. Det duger inte att det till Danmark kommer folk med medeltida traditioner, för det traditionerna ska vi inte respektera.

Men bara två dagar efter avslöjandet om barnbrudar skrider den ansvariga Venstre-ministern, Karen Elleman, till handling och sätter stopp. I sin egenskap av social- och inrikesminister kan hon ändra den tidigare anvisning som är bakgrunden till att äktenskap med personer ända ner till 15 års ålder hittills har erkänts.
− Jag har tagit reda på att det är praxis att man faktiskt godkänner utländska äktenskap där en av parterna är minderårig. Det går närmast på autopilot, säger hon enligt BT som hänvisar till Ritzau och hon tillägger att ett äktenskap, enligt hennes uppfattning, är något som ingås mellan vuxna.

Det var tack vare Berlingskes avslöjande som hon uppmärksammade hela problemställningen och hittills har principen varit att alla som i utlandet har gift sig med en person mellan 15 och 18 år också har fått äktenskapet godkänt i Danmark.
Också i fortsättningen kan ett äktenskap med en person som är under 18 år godkännas, men det ska då handla om mycket speciella fall.
− Till exempel om en 17-åring har barn med en person som är över 18 år. Men det ska inte vara huvudregeln, säger Karen Elleman.

Skärmavbild Facebook.

Skärmavbild Facebook.