”Ett år har gått. Mördaren är fortfarande därute”. Så lyder texten på framsidan på den franska satirtidningen Charlie Hebdo som i en specialutgåva, tryckt i en miljon ex, ges ut på onsdag.

Den 7 januari i fjol slog de båda islamistiska terroristbröderna Saïd och Chérif Kouachi, 34 respektive 32 år, till mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. 11 redaktionsmedlemmar slaktades brutalt i aktionen som enligt terroristerna var en hämnd på profeten Mohammed. När salafistbröderna sedan lämnade lokalen sköt de en polisman i huvudet. Två dagar senare dödades bröderna Kouachi av polis i en eldstrid.

Attacken mot satirtidningen chockade en hel värld och uppslutningen kring yttrandefriheten blev i det närmaste total. ”Je suis Charlie” – Jag är Charlie – blev mottot för dagen och världens ledare samlades för att manifestera i den franska huvudstaden.
En vecka efter blodbadet kom tidningen ut i en upplaga på över sju miljoner ex, men därefter låg verksamheten nere för att den 23 februari, återupptas i normalt omfång.

Nu har alltså ett år gått och onsdagens 32-sidiga minnesutgåva pryds på framsidan – förutom av texten – av en skäggprydd man, som ska representera Gud och som över axeln bär en Kalasjnikov. Tidningen kommer bland annat också att innehålla en samling utvalda bilder gjorda av de fem tecknare som dödades i attacken. Nuvarande tecknare på redaktionen, liksom externa medverkande, bidrar också, skriver flera medier, bland andra brittiska The Guardian.

Intresset för det kommande numret är stort, och Charlie Hebdo uppger att det redan har kommit in stora beställningar, bland annat från Tyskland som vill ha 50 000 ex. På senare tid har tidningen sålts i cirka 10 000 ex i utlandet, medan lösnummerförsäljningen i Frankrike har legat på 100 000 ex. Därutöver har man en prenumererad upplaga på 183 000 ex per vecka.
Så här bra har det dock inte tidigare gått för Charlie Hebdo. Bara en vecka innan attentatet var det nära att utgivningen var på väg att helt läggas ner eftersom upplagan då var nere i under 30 000 ex och mycket pekade på att tidningen provokativa och gränslösa humor hade gjort sitt.
Men bara en månad efter blodbadet och den våg av sympatier som följde kunde Samtiden berätta att antalet prenumeranter hade tjugofaldigats.Dock räckte det inte med det: donationer strömmade in till redaktionen och i början av februari hade det kommit in 2,37 miljoner euro, eller 22 miljoner kronor i svensk valuta.

Med facit i hand kan det konstateras att attentaten mot Charlie Hebdo och den judiska kosherbutiken som totalt krävde 17 människors liv bara en försmak på vad som komma skulle. I en terrorattack den 13 november i den franska huvudstaden dödades 130 människor och det är i skuggan av denna senare tragedi som fransmännen – under stor säkerhetsbevakning – nu och på olika sätt kommer att högtidlighålla minnet av vad som skedde för ett år sedan.
Bland annat blir det en mindre ceremoni vid redaktionens tidigare lokaler – efter attentatet flyttades verksamheten till annan säkerhetsförstärkt lokal på hemlig adress. Där ska anhöriga till redaktionsmedlemmar och representanter för regeringen närvara för att se minnestavlor avtäckas.

Den 10 januari är det planerat för en offentlig ceremoni, där bland andra president Hollande ska närvara, vid Place de la Republique som efter attentatet blev en inofficiell minnesplats. Här ska en tio meter hög ek planteras.