En mekaniker, anställd av EgyptAir, och kusin med en IS-krigare, har anhållits misstänkt för att ha planterat en bomb på det ryska flygplan som, med 224 människor ombord, störtade över Sinaihaövön i oktober i fjol.

Det är nyhetsbyrån Reuters  som med hänvisning till uppgifter från anonyma källor nu uppger att en flygmekaniker tros ligga bakom katastrofen den 31 oktober. Samtliga 224 ombordvarande – de flesta ryska turister på väg hem från det egyptiska semesterparadiset Sharm-el-Sheik – miste livet. Misstanken om att en bomb hade placerats ombord på planet, fick flera länder till att ställa in flighter till flygplatsen och kort efter kraschen tog den så kallade Islamiska Staten, genom sin gren på Sinai, på sig ansvaret. Detta förkunnade terrororganisationen både på Twitter, en video och genom ett uttalande av Abu Osama al-Masri, ledare för avdelningen på Sinai. Den 4 november bekräftade brittiska och amerikanska myndigheter misstanken om en bomb ombord.

Redan från början hävdade ryska myndigheter att det var tal om en terroraktion, påståenden som man från egyptisk sida dock hela tiden har avvisat.
Men nu kommer alltså uppgifter som kan tyda på att IS verkligen var inblandad i kraschen. Den mekaniker som enligt Reuters nu har anhållits, misstänkt för att ha placerat sprängladdningen ombord, ska nämligen vara kusin med en man som har anslutit sig till jihadisterna i Syrien och att det är på detta sätt som attentatet ska ha planerats.

Men mekanikerna tros ha fått hjälp och enligt den engelska nyhetsbyråns källor ska ytterligare tre personer ha anhållits, en bagagemedarbetare och två flygplatspoliser. En representant för flygplatsens säkerhetsavdelning förnekar dock att någon anställd skulle vara gripen, eller ens misstänkt, liksom att det egyptiska inrikesdepartementet bestrider uppgiften om att någon skulle ha anhållits.

De icke namngivna källor som Reuters har talat med påstår emellertid motsatsen.
− Efter att Islamiska staten hade fått veta att en medlem hade en släkting som arbetade på flygplatsen, fick denne en bomb i en handväska. Han fick order om att se till att bomben kom ombord och förbjöds att ställa frågor, säger en av de anonyma sagesmännen.

Uppgiften om att två poliser och en bagagemedarbetare också misstänks för inblandning kommer från en annan – likaledes anonym – uppgiftslämnare.
− Två personer vid flygplatspolisen misstänks för att ha spelat en roll genom att helt enkelt titta på andra hållet vid en säkerhetskontroll, säger denna, som dock tillägger att möjligheten finns att de bara inte skötte sitt jobb ordentligt.

Enligt Reuters källor har ingen av de fyra anhållits och myndigheterna har inte bekräftat upplysningarna om personerna i fråga.
219 av passagerarna på det störtade planet kom från Ryssland, fyra från Ukraina och en från Vitryssland.