Hösten 2014 deklarerade den nyinstallerade finansministern Magdalena Andersson att Sveriges ”lador var tomma”. Alliansens skattesänkarpolitik hade drivit statens finanser till ruinens brant, sötebrödsdagarna var över och det var dags att damma av gammelmormors barkbrödsrecept. Typ.

Ett år senare är Sveriges ekonomi ”urstark”, enligt samma Andersson. Arbetslösheten rasar och BNP skjuter i höjden. Halleluja. Men vad är det egentligen som har hänt det senaste året? Om det är någonting bra är det i alla fall inte finansministerns förtjänst. Regeringens ekonomiska politik har varit Alliansens, först nu i höst lyckades regeringen få igenom sin egen politik. Är det samma politik som finansministern ansåg förödde Sverige som nu plötsligt fungerar?

Sedan Anderssons ”tomma lador”-utspel har dessutom det politiska etablissemanget knockats av en massinvandringsvåg som nådde obegripliga proportioner under hösten och som fortfarande pågår. Efter att ha svurit besvärjelser i ett par veckor har regeringen tvingats ta hänsyn till den reella situationen. Men tro inget annat än att regeringen kommer att försöka öka invandringen så fort det är möjligt.

Nej, Sveriges ekonomi är inte urstark. BNP är ett trubbigt mått på ekonomisk aktivitet eftersom det också inbegriper negativa händelser. Om Sveriges alla bilister krockade imorgon skulle mängder av branscher; bilmekaniker, bilförsäljare, försäkringsbolag och sjukvården bidra med ökad ekonomisk aktivitet. Ändå är det ingen som skulle kalla en sådan händelse något annat än tragisk.

Att BNP ökar i ett land med ökande befolkning är heller inget att skriva hem om, så ska det vara. Frågan är hur mycket BNP ökar. För Sveriges del uppenbarligen inte tillräckligt. BNP per capita har knappt rört sig framåt på flera år.

Vid det här laget är det inte särskilt få ekonomer som varnat för den dopade svenska ekonomin. Kombinationen av låga räntor, hög skuldsättning och en växande kostnadsexplosion för skenande invandring är en riktig häxbrygd. Ansvarskännande politiker hade dragit i handbromsen för länge sedan.