Hur många potentiella terrorister har tagit sig in i Europa? Det är det ingen som vet. Identiteten på hundratusentals personer som kommer till Tyskland kan inte kontrolleras och polisen varnar för den säkerhetsrisk detta innebär.

Att ta sig in över de tyska gränserna är ingen match för den person som utger sig för att vara legitim flykting men som i själva verket är terrorist, utsänd av den så kallade Islamiska staten eller någon annan extremistorganisation. Den tyska gränspolisen har nämligen ingen möjlighet att säkerställa identiteten på mer än en bråkdel av alla de flyktingar och migranter som fortsätter att strömma in över landets gränser.

Enligt två polisfackföreningar har man under de senaste månaderna bara kunnat ta fingeravtryck på tio procent av alla som kommer. Hundratusentals personer släpps alltså över gränsen med bara resehandlingarna som enda identitetsdokument och detta har nu lett till att polisen hissar varningsflagg.
− För närvarande blir 90 procent av alla inresande inte kontrollerade och den ofullständiga kontrollen innebär en säkerhetsrisk, skriver ordföranden för Deutsche Polizeigewerkschaft, DPolG, Rainer Wendt i ett brev till regeringen, uppger Die Welt.

Representanter för fackföreningen Gewerkschaft der Polizei uttrycker samma oro: eftersom hundratusentals flyktingar och migranter kommer in i landet utan att deras identiteter kan fastställas genom fingeravtryck, är det heller ingen som vet vem det är som reser in och/eller i vems namn.
Det är en verklighet som föreningens vice ordförande Jörg Radek beskriver som underminerande för säkerheten, något som han också i början av december i ett brev påtalade för förbundskansler Angela Merkel.
Eftersom det finns en utbredd rädsla för att det bland alla flyktingar och migranter som söker sig till Europa också gömmer sig krigare utskickade av terrororganisationen Islamiska staten, är det speciellt viktigt att alla inresande ska kontrolleras genom fingeravtryck.

Inte minst är fruktan för att oönskade individer ska kunna slinka genom nätet stor efter avslöjandet om att IS i Syrien, Irak och Libyen troligtvis har kommit över tiotusentals äkta pass. Det är ju dessutom en oro som har visat sig vara långt ifrån obefogad; minst två av de attentatsmän som slog till i Paris den 13 november då 130 människor miste livet, hade registrerats som flyktingar på en grekiska ön Leros. Passen de där visade upp hittades efter attentatet vid deras döda kroppar och handlingarna kunde då spåras tillbaka till IS-fästet Raqqa.
Samtidigt säger Deutsche Polizeigewerkschaft att det bara är ytterst få, cirka 25-30 procent, av alla inresande som har pass eller andra resehandlingar som över huvud taget kan kontrolleras.

Just av det skälet är det speciellt viktigt att man också kan ta fingeravtryck som då kan köras i internationella register för att inte bara styrka den inresandes identitet utan för att också kunna upptäcka om vederbörande finns upptagen i databaser över potentiella terrorister.