IS-sympatisörerna var beväpnade och klara att slå till. De fyra männen greps, bland annat efter att ha dödshotat påven Franciskus, som, enligt extremisterna, skulle bli den siste i raden på Petri stol.

Kvartetten, som kommer från Kosovo och Makedonien, och som har kopplingar till den terroristgrupp som kallar sig själv Islamiska staten, var väl förberedd och rustad för attentat. En alban, som tros vara gruppens ledare, greps på en ort söder om Kosovos huvudstad Pristina, och i samband med det tillslaget kunde polisen också beslagta skjutvapen – en pistol och ett gevär – samt elektronisk utrustning, uppger amerikanska nyhetsbyrån Associated Press, AP.

De tre övriga greps i samband med razzior i fyra städer i Italien. Två av dessa har utvisats i enlighet med landets antiterrorlag, medan den tredje fortfarande befinner sig i polisförvar.
Italiens inrikesminister Angelino Alfano förklarar att de två männen har utvisats därför att bevisen inte har ansetts vara starka nog för ett åtal
De fyra männen misstänks för att vara terroristsympatisörer och för att hetsa till rashat. Albanen, som greps i Kosovo, misstänks också för att värva jihadister till Syrien och Irak samt för att på sociala medier stödja terroristhandlingar.

Enligt Giovanni De Stavola, chef för antiterrorbyrån i norditalienska Brescia, slog polisen till under en period av ”propaganda och uppvigling till kriminella handlingar”.
− Vi gjorde det innan det kunde bli ett problem. De vapen som hittades i Kosovo, visar att männen kunde ha handlat, säger han till nyhetsbyrån.
Enligt myndigheterna har de fyra misstänkta terroristerna lagt ut bilder på sig själva på Facebook. De har varit beväpnade och under omständigheter som har varit typiska för IS-krigare.
Alla fyra har ofta besökt Facebook-grupper vars medlemmar man vet finns i Syrien, dit för övrigt några hundra personer från Kosovo har rest för att ansluta sig till extremistgruppen.

Polisen säger också till AP männen på Facebook hade uttalat hot mot Katolska kyrkans överhuvud, den 78-årige påven Franciskus och en tidigare amerikansk ambassadör till Kosovo.
Dessutom hade de hyllat de terrordåd i Paris som den 13 november krävde 130 människors liv och sagt att ”detta är bara början”.
Chefsåklagare Tommaso Buonanno konstaterar dock att det mest skrämmande hotet var riktat mot påven.
− Kom ihåg att det inte blir några fler påvar efter denna. Denne är den siste. Glöm inte vad jag har sagt er, hette det i meddelandet på Facebook.