Fängelse, utvisning ur Danmark och långt inreseförbud. Det är det pris en 36-årig manlig socialbidragstagare bosatt i Sverige får betala efter att han av dansk domstol befunnits skyldig till människosmuggling.

Till och från Rødbyhavn på Lolland seglar färjorna till tyska Puttgarden, och det är en förbindelse som många skandinaver använder sig av för vidare färd mot Centraleuropa. Det var också här som den nu dömde 36-åringen anhölls i mitten av augusti, då han avslöjades som människosmugglare. I sin bil hade han en familj – mamma, pappa och två barn – som han hade hämtat i Österrike och som han tänkt frakta vidare till Sverige, genom Danmark, uppger danska public service-företaget DR Nyheder med hänvisning till nyhetsbyrån Ritzau.

Dock skulle det visa sig att det inte var första gången som 36-åringen ägnade sig åt den olagliga verksamheten. Med hjälp av telefonupplysningar och gps kunde åklagarmyndigheten bevisa att han sedan maj månad inte mindre än tre gånger tidigare hade kört den långa vägen från Sverige och ner till Sydeuropa, där hans uppehåll hade varit mycket korta.
Enligt rätten i Nykøbing, där målet avgjordes i dag, torsdag, hade han även vid dessa tillfällen ägnat sig åt människosmuggling.

Emil Folker, som är specialåklagare, säger till nyhetsbyrån att mannen inte kunde komma med några trovärdiga förklaringar till syftet med de tre andra resorna. Till hans fördel talade inte heller det faktum att han bara inom loppet av sex månader hade köpt flera olika bilar, trots att han lever på bidrag som utbetalas av svenska staten.
Straffet för den olagliga verksamheten blev fängelse i ett och tre månader, utvisning ur Danmark och ett 12-årigt inreseförbud.
Den dömde mannen ska nu fundera på om han ska överklaga domen till nästa instans, Østre Landsret, som motsvaras av hovrätten i Sverige.