I dag, den 1 december, skulle Malmö stad öppna ett nytt härbärge för tiggare Projektet, som dock har försenats, ska ge 40 så kallade EU-migranter chans till tak över huvudet nattetid. SD-kommunalrådet Magnus Olsson är inte imponerad.
− Kommunen sänder dubbla signaler, säger han.

För ganska precis en månad sedan inträffade det som många Malmöbor hade krävt i nästan två år: Tiggarna, som illegalt hade tagit tomtmark vid Industrigatan i besittning och där byggt upp en kåkstad, avhystes. Polisen slog till i gryningen och de kvarvarande ockupanterna lämnade platsen – under stor mediabevakning och kraftiga protester från ett antal aktivister, inte minst då Nätverket för romers rättigheter.
Därefter tågade de, tillsammans med sina supportrar, till Stadshuset där de slog sig ner för att protestera mot den inhumana behandling de menade sig vara utsatta för samtidigt som de krävde att Malmö stad skulle ställa upp med mark för ett nytt boende.

40-talet tiggarna häckade, dag och natt, utanför det politiska Malmös högborg, och det var en utveckling som på intet sätt förvånade Magnus Olsson. Hela agerande var, hävdade han i en intervju i Samtiden, typiskt för hur den politiska ledningen redan från början hade agerat i frågan.
− Man har ju bara flyttat hela problematiken från Sorgenfri till Stadshuset; hela tiden dessa tafatta försök till mikrolösningar som aldrig leder någonstans, sa han då.
Och de dubbla signaler som han menar kommunledningen sände i samband med att området framför Stadshuset fick förvandlas till en skräpig demonstrationsplats tycker han är helt oacceptabla.
− Å ena sidan fick tiggarna inte vara där. Å andra sidan tillät man dem gå in i Stadshuset för att ladda mobiltelefoner och gå på toaletter, säger han och fortsätter:
− Jag har en känsla av att man egentligen bara väntade på draghjälp från vädrets makter – och den kom ju till slut.

Kung Bore började visa tänderna, snön vräkte över Malmö och tiggarna försvann, men innan dess hann de under ett par förmiddagstimmar ockupera Stadshusets reception, där de krävde ett möte med kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Katrin Stjernfeldt Jammeh. De fick träffa henne till slut, men hennes svar avvek inte från det som kommunen hela tiden hade gett: nej till mark för bosättning. Det enda som Malmö stad skulle kunna erbjuda var platser på ett härbärge under några månader under vintern.
− Detta enligt ett beslut om EU-migranter som först social resursnämnden klubbade igenom i våras och som sedan också hamnade på kommunstyrelsens bord. Förutom platser på härbärge omfattade åtgärdspaketet även pengar för att skapa jobb i Rumänien samt etablerande av vänorter där, säger Magnus Olsson.
− Hela paketet kostar 5,6 miljoner – pengar som Malmös skattebetalare för stå för, tillägger han.

SD reserverade sig mot beslutet och står fast vid den inställning partiet har haft från början: tiggarna skulle redan från början avvisas och bussas hem till Rumänien.
− Men alla stod ju fullkomligt handfallna – polis, kronofogde och kommunen. Malmö stad har klart brustit i ansvar och lät det bli en långbänk. Min spekulation är att det var hänsyn till Vänstern och Miljöpartiet som Socialdemokraterna inte agerade, och det var ju först när Malmöborna började reagera på allvar och marken brände under fötterna som något hände, fortsätter Magnus Olsson.
För bara några dagar sedan förklarade kommunalrådet Carina Nilsson att detta med de 40 övernattningsplatserna, som alltså inte är ett boende, går helt i linje med vårens handlingsplan och att det därför inte är något nytt – även om många i Malmö kanske har uppfattat det som en eftergift för tiggarna.

Härbärget drivs av frivilliga krafter och biljetter ska delas ut till de som anses vara mest behövande för en natt i taget. I en intervju i Sydsvenskan flaggade Carina Nilsson för risken att alla 40 platserna – som ska stå till förfogande fram till och med den sista februari – inte skulle bli klara i tid. Och så blev det inte heller. Byråkratiska hinder har gjort att projektet försenas och det bygglov som krävs kan stadsbyggnadskontoret meddela först den 9 december. Detta utlöste nya missnöjesaktioner och sent på eftermiddagen i dag, tisdag, demonstrerade 50-talet tiggare utanför Stadshuset. Efter halvannan timma avslutades protesten som enligt uppgift gick lugnt till. Men frågan som stod på demonstranternas banderoll: ”Var ska vi sova i natt?” lämnades obesvarad.

− Men Malmö är ingen socialbyrå åt Rumänien. Tiggarna ska få en bussbiljett hem, säger Magnus Olsson, som betonar att han ha den största förståelse för om Malmöbornas ilska nu stiger.
− Tiggarnas krav på att Malmös skattebetalare ska stå för deras uppehälle är fullständigt orimligt, säger han, samtidigt som han inte sticker under stol med vad han anser om sin kommunalrådskollega, Carina Nilsson, som under resans gång har höjts till skyarna för sin vägran att ge efter för tiggarna:
− För vad har hon gjort egentligen? är den fråga han själv besvarar i samma andetag:
− Absolut ingenting. Och när det gäller Vänstern har jag en känsla av att de bara utnyttjar tiggarna som politiska slagträn.