De har lurats på viktiga poster, örfilats upp av tjänstemän och deras flytande protest har seglats i väg. Men av de vanliga Karlskronaborna får Sverigedemokraterna ryggdunkar – och berömmet beror kanske inte bara på ”korvstoppning”…

− Jag brukar säga, så där lite skämtsamt, att vi är Sveriges bästa kommunförening. Vi har en bra politisk organisation, gruppledare i alla nämnder, medlemsmöte en gång i månaden och en SD-seniorförening. Och så har vi just passerat 200-medlemsstrecket. Inte illa med tanke på att kommunen har 64 000 invånare, säger Christopher Larsson, både gruppledare och ordförande för SD i Karlskrona.

”Karlskrona med vind i seglen”. Med de orden marknadsfördes den gamla örlogsstaden från någon gång i början av 1980-talet och ett antal år framåt. Även om denna stolta slogan inte längre används, kan den fortfarande lätt appliceras på SD:s lokalavdelning där – precis som på för övrigt hela partiet på nationellt plan.

Liksom Sverigedemokraterna numera är Sveriges tredje största parti i riksdagen, intar SD samma position i Karlskrona. Efter valet i september 2014 fick partiet 11 mandat, distanserat bara av Socialdemokraternas 29 mandat och Moderaternas 15. Och precis som partiet i stort ökar både när det gäller antal medlemmar och sympatisörer, går SD i Karlskrona samma väg. Genom en hög aktivitetsnivå, att synas och höras på stan i de flesta sammanhang och inte minst en genomtänkt politik råder det inom partiet optimism inför framtiden.
− Vi lägger seriösa förslag och vår budget är den enda som är fullt ut finansierad. Och detta tror jag på sikt kommer att leda till att vi ska bli ett accepterat parti, säger den lokale partiordföranden.

För det är just detta med acceptansen, ett problem som hela SD brottas med, och det blekingska etablissemangets attityder skiljer sig inte från det övriga Sveriges.
− Jag känner inte att det handlar om mobbning, men de övriga partierna tar alla chanser till att ge oss tjyvnyp. Vi har till exempel lurats på två platser i arbetsutskott – platser som vi hade rätt till och som är viktiga eftersom det är där ärendena bereds. Det har också fifflats med tjänsterna som politisk sekreterare, Moderaterna fick 80 procent mer än de har rätt till, medan vi bara fick 40 procent av en heltid, fortsätter Christopher Larsson.

Men också de lokala medierna gör vad de kan för att inte låta SD göra sin stämma hörd.
Christopher Larsson beskriver inställningen som ”katastrofal”:
− Vi skriver massor av debattartiklar och insändare, men BLT och Sydöstran tar möjligen in en av fyra. Resten släpps inte igenom. Det är verkligen ett demokratiproblem, säger han.

För att nå ut med budskapet läggs allt material ut på partiets hemsida, men som ordföranden säger: ”det är inte samma sak”. Så i stället satsar man nu på en egen tidning som inom kort ska delas ut till 160 000 hushåll i länet. Det är tänkt som en engångssatsning, men Christopher Larsson utesluter inte en upprepning.

Partiet är också aktivt på sociala medier – men hur illa det kan gå om man där inte håller tungan rätt i mun och formuleringskonsten i styr, är Christopher Larsson själv ett lysande exempel på. Han har fått två varningar av partiet – och en gång till och med avsattes han från posten som ordförande – därför att han hade brutit mot kommunikationsplanen.
Han har den fullaste förståelse för partiets agerande och har lärt sig läxan till den grad att han numera åker runt i länet för att lära ut korrekt uppförande på sociala medier.
− Det behövs verkligen. Som seriös politiker kan man inte uttrycka sig hur som helst. Om någon på nätet säger sig vara SD-sympatisör och skriver något dumt, smetar det ju av också på mig, säger han.

Varningarna och petningen var naturligtvis ”gefundenes Freßen” för medierna, men det är också mycket annat kring SD som har skapat rubriker. Inte minst har det gällt partiets flytande budskap. Före valet placerade man en flotte i havet precis vid infarten till Karlskrona med texten: ”Vi låter oss inte tystas” – detta efter en massa komplikationer där tillstånd både gavs och återkallades. Allt givetvis till mediernas stora förtjusning.

Efter valet togs flotten bort, men så dök nästa sak upp: En moské med minaret ska byggas i staden, men den frågan smusslades bort, vilket SD naturligtvis inte tänkte finna sig i. Allmänheten måste ju veta, menade man. Och då var det läge för nästa flottkampanj.
− Vi byggde en betydligt större flotte och texten var: ”Inga böneutrop i Karlskrona”, berättar Christopher Larsson.
Här blev det också förvecklingar, inte minst krävdes bygglov, och partiordföranden kallades till räfst och rättarting inför en trojka bestående av stadsarkitekt, bygglovschef och hamnkapten. Den senare hade gett tillstånd till flotten, men de övriga två gjorde allt för att stoppa projektet.
− Vi örfilades upp, helt enkelt och det var hot om både vite och böter, fortsätter Christopher Larsson.
SD_budskap_Kna
Till slut kom flotten dock på plats – och fick ligga och guppa en vecka. Men en natt stals den helt enkelt och återfanns senare på en ö, totalt vandaliserad.
− Tänk att man bara har bemödat sig om att släpa bort det. Det var ett stort schabrak och för att bogsera den krävdes en stor båt, säger Christopher Larsson som tillägger att den polisanmälan som gjordes inte har resulterat i någonting.

Men den negativa inställningen till SD tar sig också andra – fast kanske inte lika uppseendeväckande – uttryck. Partiet har tittat på fyra lämpliga partilokaler, men nekats hyra med motiveringen att de presumtiva hyresvärdarna har varit rädda för bråk och vandalisering. Men några sådana bekymmer har partiet knappast varit ute för.
− Vi hade ett medlemsmöte med 130 deltagare, vilket är rekord hittills, med bland andra Mona Walther och det var inga som helst problem. Enda gången som något hände var när Björn Nurhadi (SD:s gruppledare i landstinget. Red.) blev påhoppad av en person som trodde han var Jimmie Åkesson. De är nämligen mycket lika varandra, säger Christopher Larsson.

Men när det gäller de vanliga Karlskronaborna har SD vind i seglen.
Ute på stan möts partiet ofta av ryggdunkar och glada tillrop som: ”bra jobbat”. En förklaring är förstås att väljarna gillar det politiska budskap som partiet serverar och som nästan utan undantag dukas upp tillsammans med lite lekamlig spis. Som korv, till exempel.
− Vi bjuder alltid på mat när vi är ute; smörgåstårta, kaffe med dopp och inte minst varm korv. En korv slinker ju alltid ner, skrattar Christopher Larsson.