Så här i nyårstider är det vanligt att man försöker vända blad och göra upp med gamla dåliga vanor. Under Fredrik Reinfeldts decennium som ledare lade sig Moderaterna till med många vanor som var skadliga både för dem själva och för hela Sverige. Vi har ju sett en viss tillnyktring under det senaste halvåret, men vi noterar också att det är tungt att göra upp med gamla dåliga vanor, så här kommer en lista med tips inför det nya året.

Döda DÖ och fäll Löfven!

Det var ingen bra idé att ge Löfven och Romson frikort att regera vidare på ett så svagt underlag, i synnerhet som deras regering är inkompetent och oförmögen att föra en långsiktig politik som är bra för landet. Det Moderaterna måste ta till sig är att Stefan Löfven sitter där han sitter med Moderaternas goda minne. Det går inte att snacka sig runt, även om jag ser att ni försöker.

Moderaterna måste under 2016 göra upp med Decemberöverenskommelsen, inte bara i ord utan också i handling. Det är faktiskt inte så svårt, det handlar om att tvinga fram en misstroendeförklaring mot regeringen. Självklart kommer inte Stefan Löfvens regering i dess nuvarande form att klara detta, vilket är själva poängen. Varje dag som detta inte sker är en välvillig gåva från Moderaterna till Löfven och Romson. Det är oförtjänt och för övrigt ett svek mot väljare som röstade för icke socialdemokratisk politik.

Värna Sverige, inte Alliansen!

Politiska konstellationer kommer och går. Om Alliansens väl står i konflikt med Sveriges väl så prioritera Sverige! Vi förstår att en misstroendeförklaring mot regeringen skulle sätta Alliansen på prov. Tough shit liksom, även övriga partier i Alliansen behöver bestämma sig för om man är för eller emot den rödgröna regeringen. Och skulle Centern och Liberalerna slå ihop sina påsar med Stefan Löfven så är det i alla fall bättre än Vänsterpartiets inflytande. Dåligt för Alliansen men bra för Sverige, här gäller att prioritera.

Var tydliga och sluta trixa!

Det har inte undgått oss att Moderaterna numera står för stängda gränser, att flyktingar ska söka asyl i första säkra land och att reglerna för till exempel anhöriginvandring behöver bli mer restriktiva. Men det blir så otydligt när man inte driver dessa ståndpunkter fullt ut och sätter sitt namn på luddiga överenskommelser med regeringen. Ena dagen låter man tuff, nästa dag driver man en linje som är mer migrationsliberal än det som regeringen står för.

Det blir också så konstigt när man ena stunden tar över SD:s politik och andra stunden ska ta avstånd från SD. För vadå? Att vi inte vill se Sverige som medlem av NATO? Att detta partipolitiska trixande förmodligen är dåligt för Moderaterna kan vi förstås leva med, problemet är att det är dåligt för Sverige.

Debattera ärligt med SD!

Att SD och Moderaterna är två olika partier med olika politik är ju helt uppenbart. I politiska debatter med SD ska ni emellertid debattera renhårigt och utgå från politiska skillnader, till exempel skatter och välfärd, säkerhetspolitik och europapolitik.

Icke-argument, såsom innehållslösa hänvisningar till ”värdegrund” och ”allas lika värde” och annat som ni hämtat frän Aftonbladets ledarsida lägger ni på sophögen. Jag förstår att det har varit lätt och bekvämt att vara en del av skocken som pekar finger åt det åttonde partiet, men om man vill göra bot och bättring på riktigt måste man lägga även denna ovana bakom sig.

Stå upp mot marxism-feminism-ekologismen

Det har under de senaste åren varit förbryllande att se hur moderaterna passivt accepterar vänsterns världsbild vad gäller klimatalarmism, feminism och identitetspolitik. Moderater låter till exempel som miljöpartister när de diskuterar klimatförändringarna i Riksdagens talarstol. Skärpning.

När knasvänsterns debattörer löper amok ser jag inte att någon moderat förutom Hanif Bali reagerar. Moderaterna har lärt sig att är skönt att slippa vara tokvänsterns måltavlor, den rollen innehas numera av SD. Problemet är att när moderaterna inte vågar stå upp mot vänsteretablissemangets föreställningar på något annat område än ekonomin så uppfattas dessa idéer som mainstream. Det är för Moderaternas del dags att släppa denna skygghet.

Sluta vara så ängsliga!

Sammanfattningsvis, sluta upp med att ängsligt försöka vara kulturvänstern och Aftonbladets ledarskribenter till lags. De vill er inte väl i alla fall. Fäll Lövfen, ta makten medan ni kan och släpp beröringsskräcken med SD. Bry er inte om vad det för kortsiktiga effekter i opinionen (förmodligen positiva) – det viktiga är vad som är bra för landet.

Gott nytt 2016!!

Tomas Brandberg