Det rutinmässiga humanitära besöket slutade i en mardröm. En kanadensisk pastor har dömts till livstids straffarbete efter att Högsta domstolen i Nordkorea har funnit honom skyldig till subversiv verksamhet.

”Du skall inga andra gudar hava utom Kim”. Så lyder första budet i den stenhårt kontrollerade diktaturen Nordkorea som sedan fyra år styrs av tredje generationen Kim – Kim Jong un, sonson till ”Republikens evige president”, Kim Il-Sung, och son till Kim Jong-Il, även kallad ”den käre ledaren”. Nordkorea har i åratal – 2015 är inget undantag– toppat missionsorganisationen Open Doors World Watch List över länder där förföljelsen av kristna är värst, och den senaste i en lång rad utländska förkunnare som har fått erfara hur hårt regimen går fram är Hyeon Soo Lim. Den 61-årige mannen är född i Sydkorea, men är kanadensisk medborgare och förstepastor i en av Torontos största kyrkor.

I januari reste han in i Nordkorea från Kina, och enligt pastorns församling har han sedan 1997 över 100 gånger besökt landet, där han bland annat har byggt upp ett hem för föräldralösa barn.
Men denna gång slog det nordkoreanska styret till och i februari greps Lim och har sedan dess anklagats för flera brott, uppger den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua enligt Reuters.
Bland annat heter det att pastorn genom 18 års religiösa aktiviteter har jobbat på att försöka störta den nordkoreanska regeringen och undergräva landets sociala system.

Tidigare i år har Lim i den statliga tv:n erkänt sig skyldig till brott mot staten och när han nu ställdes inför rätta påstods också att han i samarbete med USA och Sydkorea har producerat nordkoreansk anti-propaganda.
Dessutom erkände pastorn – enligt domstolen – att han har hjälpt människor att hoppa av från Nordkorea och att han hade planerat detta tillsammans med USA:s ambassadör till Mongoliet.
Vid en presskonferens i juli erkände Lim att han hade rest till Nordkorea under falska förevändningar; det humanitära arbete han hade sagt skulle vara anledningen, gick i själva verket ut på att han skulle samla information som han skulle använda i sina predikningar utomlands för att med Guds hjälp störta regimen.

Enligt Reuters har den amerikanska ambassaden i Ulan Bator inte kommenterat påståendena. De flesta som flyr Nordkorea tar sig via Kina och Sydostasien till Sydkorea, men enligt nyhetsbyrån är det också möjligt att hoppa av via Mongoliet. Den kanadensiska regeringen har avböjt att uttala sig om fallet.
Domen föll i dag, onsdag, men det är en nyhet som den nordkoreanska officiella nyhetsbyrån, Korean Central News Agency, KCNA, hittills inte har förmedlat.

Nordkorea har tidigare dömt Kenneth Bae, en koreansk-amerikansk missionär, till 15 års hårt straffarbete. Fallet fick stor internationell uppmärksamhet och efter knappa två år släpptes den nu 47-årige mannen, som enligt den nordkoreanska domstolen också han hade gjort sig skyldig till omstörtande verksamhet. Samtidigt med Bae frigavs hans landsman, Matthew Todd Miller, som hade dömts till sex års fängelse efter att rätten hade funnit honom skyldig till, för att förklädd till turist, ha begått ”fientliga handlingar” mot DPRK – Demokratiska folkrepubliken Korea.

Hyeon Soo Lim lär vara den ende västerlänning som för närvarande är fängslad i Nordkorea.