Wir schaffen das – vi klarar det! Det förkunnande en triumfatorisk Angels Merkel när hon i somras slog upp dörrarna på vid gavel för flyktingar och migranter. Men nu är hennes budskap ett annat: Tyskland ska få se betydligt färre flyktingar.

− Vi vill och vi ska minska antalet flyktingar märkbart. Detta tillkännagav Tysklands förbundskansler, Angela Merkel inför de ungefär 1 000 delegater som har samlats i Karlsruhe i förbundsstaten Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland, där Kristdemokratiska unionen, Christlich Demokratische Union Deutschlands, CDU, med början i dag, måndag, kongressar i dagarna två.

Hennes utfästelse hälsades med begeistring och applåder som nästan inte ville ta slut, något som måste ha glatt ”Mutti” Merkel vars popularitet har dalat betänkligt sedan en aldrig tidigare skådad flod av flyktingar och migranter har strömmat in i Tyskland efter att förbundskanslern i början av september öppnade alla slussar.
Bara häromdagen utnämndes hon, just på grund av sitt sätt att hantera flyktingkrisen, av både Time och The Financial Times till ”Årets person”, men på den tyska hemmabanan har hennes en gång så starka ställning allt mer ifrågasatts i takt med att flyktingar och migranter har strömmat till.

I tidigare artiklar har Samtiden bland annat berättat om att stödet för CDU och systerpartiet i Bayern, CSU, i oktober var det lägsta på tre år. Bara någon månad tidigare såg sig den tyske presidenten Joachim Gauck föranledd att varna för att landets gästfrihet har en gräns och ungefär samtidigt krävde EU-presidenten Donald Tusk stopp för öppna dörrens politik.

Och det verkar som om allmänheten tycker det samma. I söndags publicerades ännu en opinionsundersökning, som visar att CDU/CSU nu bara stöds av 37 procent av tillfrågade väljare, vilket kan jämföras med 43 procent i augusti enligt nyhetsbyrån Reuters. Angela Merkel tillfogades för övrigt i början av december ännu ett bakslag då Steffen Heitmann, tidigare justitieminister i delstaten Sachsen i protest mot Merkels flyktingpolitik lämnade CDU, skriver Die Welt.

Angela Merkel har alltså nu tvingats inse att hon måste rätta politiken efter valvinden. I söndags kväll, bara timmar innan kongressens början, samlades CDU-ledarna för att snabbsnickra ihop en resolution i syfte att förhindra en öppen revolt mot förbundskanslern och hennes liberala flyktingpolitik. Det var också just från den skrivelsen hon hämtade orden ”markant minskning”
I resolutionen slog partiledningen dessutom fast att ett fortsatt inflöde av flyktingar på lång sikt kan knäcka staten och samhället – ”till och med i ett land som Tyskland”.

Men även om Angela Merkel nu har svurit på att hejda flyktingströmmen, lät hon också delegaterna veta att beslutet att välkomna de som flydde kriget och fattigdomen i Mellanöstern var en ”humanitär tvingande nödvändighet”. Hon försvarade också sitt slagord: ”Wir schaffen das” och menade att partiet måste visa sina kristna rötter och liknade parollen vid de löften som hennes föregångare, kristdemokraterna Konrad Adenauer, som var förbundskansler mellan 1949 och 1963 och Helmut Kohl, som innehade ämbetet 1982-1998, hade gett i svåra tider.

Adenauers uttalande under kalla kriget att: ”vi röstar för frihet” liksom Kohls löfte om ”blomstrande landskap” efter den tyska återföreningen hade, sa Merkel, båda realiserats, precis som hon menar att Tyskland kan leva upp till utfästelsen om ”wir schaffen das”.
− Tyskland bör vara ett land som är öppet, nyfiket och till och med spännande, fortsatte hon.