Två personer, misstänkta för att ha ingått i en organiserad liga som har smugglat tusentals illegala flyktingar till EU-länder har gripits i Sverige. I ett storskaligt tillslag som skedde i fyra europeiska länder, greps sammanlagt 23 personer.

Det var i gryningen i går, onsdag, som polis och rättsliga myndigheter i Sverige, Österrike, Grekland och Storbritannien, med understöd av Europol slog till. Operationerna, som skedde samtidigt i de olika länderna, koordinerades av grekiska myndigheter i Thessaloniki och målet var att spränga ett organiserat kriminellt nätverk som misstänks för att ha smugglat illegala flyktingar från Turkiet och in i Europeiska unionen, uppger Europol på sin hemsida.

De gemensamma räderna ledde till att 23 misstänkta smugglare kunde gripas: sju i Österrike, 13 i Grekland, två i Sverige och en i Storbritannien. Den senare, 26-årige Jamal Owda, som tros vara spindeln i nätet, är palestinier, medan de flesta övriga har syriska eller grekiska rötter.
Det var ett tips från grekiska kolleger som gjorde att brittisk polis från National Crime Agency, NCA, kunde komma den misstänkte ligaledaren på spåren och Owda greps i närheten av Liverpool. Enligt NCA har Jamal Owda, som har befunnit sig på brittisk mark ett år, ägnat sig åt att, från ett center för asylsökare i Liverpool, leda smugglingsverksamheten samtidigt som han har sökt asyl i Storbritannien, skriver Daily Mail.

Enligt polisen har verksamheten pågått under två år. Under den tiden har 100 insmugglade illegala flyktingar per dag gett ligan en nätt liten inkomst på 76 miljoner pund, motsvarande 76 miljoner svenska kronor. Först har de illegala migranterna, som till största delen har varit syrier, smugglats in från Turkiet. Därefter har de fått hjälp med att ta sig från Grekland via Balkanrutten till andra EU-länder, som till exempel Sverige, Tyskland och Österrike.
Transporterna har för det mesta skötts av grekiska medborgare. Den alban har verkat som koordinator har också kunnat identifieras som en nära samarbetspartner till Jamal Owda.

Smugglarnas ”huvudkontor” har legat i Grekland och det har varit dit som migranterna – som antingen har befunnit sig i Turkiet eller varit på väg till Grekland – har kontaktat nätverket för att få hjälp med resorna till norra Europa. Den service som ligan har kunnat erbjuda har omfattat allt; från transporter till falska dokument och boende.
Migranterna har betalat för tjänsterna kontant eller genom att överföra pengarna. Förutom att ha kommunicerat via mobiltelefoner, har ligamedlemmarna försökt hålla en låg profil och gäcka myndigheterna genom att använda sig av sociala medier och online kommunikationsplattformar.