Filippinerna har blivit Islamiska statens nya tillväxtmarknad. En färsk video visar bilder från ett träningsläger i djungeln och ledare för organisationen uppmanar filippinier att ansluta sig till extremiströrelsen i Syrien.

Regeringen i det katolskt dominerade sydostasiatiska landet har länge hävdat att stödet för den terroristorganisation som kallar sig själv Islamiska staten, IS, bara är begränsat till några lokala ”banditer” som har svurit trohet till den barbariska jihadiströrelsen. Men den propagandavideo som IS släppte i går, den 20 december, och som fått den enkla titeln ”Träningsläger” ger en annan bild; den talar nämligen för att jihadisterna har utsett Filippinerna som möjlig mark för etablerandet av nya baser, skriver brittiska Daily Mail.

På videon ser man jihadister i militär träning i djungeln på Mindanao, som är den näst största och sydligaste ön i Filippinerna och där islam är den förhärskande religionen. Filippinerna är annars fjärde största katolska land i världen, men just Mindanao har ett långt islamistiskt förflutet och på 1960-talet ledde detta till politiska spänningar och öppen fientlighet mellan landets regering och muslimska rebeller. Islamismen har alltså en lång historia i området, och IS är bara det senaste tillskottet, konstaterat New York-baserade sajten heavy.com som också hävdar att vissa extremistgrupper där försöker störta regeringen i Manila och gå ihop med det ”kalifat” som IS menar sig ha upprättat.

Filmerna visar ”kalifatet Filippinernas soldater” som ägnar sig åt konditions- och smidighetsträning och övar sig i anfallsteknik. En mindre grupp maskerade rekryter – alla identiskt klädda i svart – klättrar på repstegar, kryper under taggtråd och har vapenträning.
Den nya videon publicerades efter att åtta medlemmar i ett kriminellt gäng, som hade förklarat sig lojala med Islamiska staten, i slutet av november dödades av militära styrkor i en eldstrid i Palimbang, en avlägset belägen stad i landets muslimdominerade södra delar.

Till filippinska nyhetssajten GMA News Oline säger talesmannen för Försvarsmakten, major Filemon Tan Jr. att förbrytarna tillhörde Ansar al-Khalifa, en mindre fraktion som på en video som i fjol cirkulerade på nätet deklarerade sitt stöd för IS.
En annan grupp som också har svurit trohet till Islamiska staten är Abu Sayyaf, som för närvarande håller minst fyra filippinier som gisslan. För att gisslan ska frisläppas kräver gruppen en lösensumma på flera miljoner dollar och på känt IS-maner har man också lagt ut videor med hot om avrättning.
Förutom kriminella gäng som ägnar sig åt kidnappning och utpressning bidrar muslimska och kommunistiska separatister med aktiviteter som gör de södra delarna av Filippinerna än mer okontrollerbara.

Men enligt den militäre talespersonen överste Restituto F. Padilla är medlemmarna i den relativt nyblivna Ansar al-Khalifa-gruppen mer IS-wannabes än verkliga jihadister. Det finns enligt honom inga bevis som knyter rörelsen till IS som i stället ägnar sig mer åt att stjäla boskap från bönder och att utpressa affärsmän.
− Gruppen försöker rida på Islamiska statens popularitet, men är inte IS. Vi betraktar dem mer som ett kriminellt gäng, säger han till nyhetsbyrån AFP som Daily Mail citerar.