Ondskefullt. Total förnedring. Något som nazisterna kunde hitta på. Förfärande. Kritiken haglar mot de danska planerna på att låta asylsökare få betala sitt uppehälle med värdesaker. Men den danska integrationsministern ser åtgärden som ”rimlig”.

I fråga om flyktingpolitik är Danmark, i hård konkurrens med Ungern, Europas enfant terrible. Inte minst har fördömandena stått som spön i backen från det svenska etablissemangets sida, och för varje åtgärd som de danska regeringarna – oavsett färg – har vidtagit för att hålla strömmen av flyktingar och migranter på en så hanterbar nivå som möjligt, har de indignerade rösterna allt mer närmat sig falsett.

Och nu är det dags igen. Både för nya skärpningar av flyktingpolitiken och en ny omgång klander.
Ett regeringsförslag, som redan har stöd av en majoritet i det danska parlamentet, Folketinget, går ut på att polisen ska kunna visitera en asylsökare och gå igenom dennes bagage, och om det där finns pengar och värdesaker, ska dessa kunna beslagtas för att täcka kostnaderna för asylsökarens uppehälle i landet.
Dock ska vederbörande få behålla så mycket att det går att upprätthålla en ”anspråkslös” levnadsstandard.

När förslaget nådde offentlighetens ljus, stod det inte långt på innan pressrösterna gjorde sig hörda. Flera svenska medier, bland andra SVT och Expressen förhöll sig dock lite mer återhållsamma, men konstaterade lite syrligt att asylsökarna i alla fall skulle få behålla vigselringar, mobiltelefoner och 3 000 kronor i kontanter.

Men från andra håll var tongångarna betydligt mer högljudda och fördömande. Marianne Holm, politisk redaktör på Hallandsposten, anser att Danmark ska skämmas och talar om ”total förnedring”.
Sören Sommelius, tidigare kulturchef på Helsingborgs Dagblad, numera kulturskribent och författare, låter på sin blogg förstå att den danska politiken av i dag är ”förfärande främlingsfientlig” och att den väcker ”djupt obehag”. Och så slår han fast att Danmark, tvärt emot vad landets nationalhymn annars gör gällande, minsann inte är ett ”yndigt land”.

I går, torsdag, var det dags för Washington Post att uppmärksamma det danska initiativet.
− Lagförslaget har brännmärkts som småskuret och grymt, och några motståndare har också frågat om regeringen också skulle plocka ut asylsökarnas guldplomber, säger Zachary Whyte, asyl- och integrationsforskare vid universitetet i Köpenhamn till den amerikanska jättedraken som därmed leder tanken till hur Nazi-Tysklands övergrepp mot judarna.

Brittiska The Independent citerar i sin artikel Washington Post och bland de många kommentarerna som texten har genererat finns både ris och ros.
Också de båda amerikanska nyhetssajterna Vox.com och The Daily Beast ger nyheten stort utrymme och på Twitter och andra sociala medier har kritikerstormen i vissa fall nått orkanstyrka.

Men Inger Støjberg, dansk integrationsminister, som har fått vänja sig vid att stå i snålblåsten, tar lätt på påhoppen. På Facebook skriver hon att hon noterar utländska mediers hån över kravet att asylsökare framgent ska betala för sitt uppehälle på asylcentra, men hon viftar bort kritiken, som hon menar är grundlös.
− Redan i dag är det ju så att om man som dansk har värdeföremål för över 10 000 kronor, kan kravet vara att dessa ska säljas innan man kan få socialbidrag, skriver hon och fortsätter:
− I Danmark ska man nämligen försörja sig själv om man kan. Det är bara rimligt och det gäller faktiskt alla – oavsett om man har levt hela sitt liv i Danmark eller om man precis har kommit hit.
Skärmavbild_Stojberg
Skärmavbild_Twitter 2015-12-18 kl. 15.37.24