− Detta är för Daesh och det är en varning.
Med de orden påstods en maskerad knivbeväpnad man på måndagsmorgonen ha attackerat en lärare i Paris. Nyheten gick världen runt – men det visade sig att läraren ljög om angreppet.

Enligt läraren hade angreppet ägt rum vid 07-tiden på morgonen innan barnen hade kommit till förskolan i Aubervilliers, norr om Paris. Klädd i huva, ansiktsmask och handskar skulle IS-sympatisören i klassrummet ha gett sig på den manlige läraren med sax och papperskniv som han, uppgav läraren, hade plockat på sig inne i klassrummet.  Offret för ”knivöverfallet” fördes till sjukhus med skador  i hals och mage, men enligt uppgift föreligger det inte fara för hans liv, uppgav tidigare på måndagen flera medier, bland andra brittiska The Independent.

Enligt åklagaren hade angriparen skrikit att han agerade för ”Daesh” – som är det arabiska ordet för Islamiska staten, IS – och att attacken på läraren skulle ses som ”en varning”.

Den 45-årige läraren uppgav att den maskerade mannen flydde från platsen efter angreppet och händelsen ledde till en massiv polisjakt på förövaren. Inte minst tog polis och myndigheter händelsen på stort allvar eftersom jihadisterna på sociala medier har hotat med att franska skolor kan komma att bli nästa mål för terroristerna, som för bara en månad sedan slog till mot flera platser i Paris i attacker som tog 130 människors liv och som har lett till att det fortfarande råder högsta beredskap, inte minst i den franska huvudstaden.  Antiterrorpolisen blev också inkopplad på fallet och startade en utredning av det som antogs vara terrorrelaterat mordförsök.

Alla lektioner ställdes in på skolan, som tidigt på måndagen besöktes av undervisningsminister Najat Vallaud-Belkacem och hon lovade att säkerheten på franska skolor skulle ökas, uppger brittiska BBC .

Vid 19-tiden kunde dock den brittiska public servicekanalen meddela att attacken bara hade varit ett påhitt, från början till slut, av läraren som själv hade tillfogat sig skadorna.  Pascal Beaudet, borgmästare i Aubervilliers, uppger att det ännu inte är klarlagt varför läraren ljög om attacken. Enligt Beaudet har 45-åringen 20 års lärarerfarenhet och han har varit mycket uppskattad av skolbarnens föräldrar.

Rachel Schneider, som företräder förskollärarnas fackförbund Syndicat national unitaire des instituteurs professeurs des écoles et Pegc, SNUipp, säger att många lärare blev blivit ordentligt skrämda och att förbundet fick många telefonsamtal från oroliga medlemmar. Oron har inte så mycket handlat om att det skulle vara fråga om en organiserad attack utan mer om att detta meddelande om vansinnigt dödande ska kunna inspirera instabila människor att agera.