SD stormar fram – och slår rekord. Igen. Vid ett val i dag skulle partiet få 19, 9 procent av rösterna, en ökning med 5,5 procentenheter sedan maj och hela 7 jämfört med valresultatet. Det visar färska siffror från SCB.

”Vi är på väg att vinna”. Det slog en segerviss Jimmie Åkesson fast på de nyligen avverkade Landsdagarna i Lund. Och knappa två dagar senare kom bekräftelsen på att han hade rätt. Eller i alla fall är på god väg att få det – för det är långt till nästa val och mycket kan hända.
Men trenden talar för sig själv. SD fortsätter mot allt högre höjder och när Statistiska Centralbyrån, SCB, under tiden 2-25 november frågade 9 000 personer om vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag, svarade 19,9 procent Sverigedemokraterna.
− Det är fantastiskt kul, är Richard Jomshofs kommentar till de nya siffrorna.

Partisekreteraren brukar normalt sett vara en försiktig general som varnar för risken att ta ut något i förskott, men SD har sedan länge visat på en konstant uppåtgående trend. Enlig Svensk Opinion, som presenterar partiernas snittsiffror, låg SD den 27 november på 20,3 procent, och dagens publicerade SCB-mätning bekräftar bara bilden av SD som ett parti som seglar i stark medvind.
De fortsatta framgångarna för ”de främlingsfientliga” Sverigedemokraterna ställer uppenbarligen till stora problem för delar av den svenska journalistkåren. Inte minst gör K G Bergström, tidigare SVT, numera Expressen, allt vad han kan för att misskreditera SD:s väljare, som han menar bara är intresserade av en enda fråga: invandringen och som bortser från allt annat. De interna partikonflikterna, som man gör stor affär av, påverkar inte SD-sympatisörerna enligt Bergström.

− Att man nedvärderar våra väljare är ingenting som förvånar mig. Det är så många journalister jobbar, säger Richard Jomshof.
− Det är ett arbetssätt som jag tycker man borde växa ifrån för att i stället ägna sig åt analyser på djupet, fortsätter han.
När det gäller just påståendet om SD-väljarnas fokus på invandrarfrågan, menar partisekreteraren att det är en grov överdrift, eftersom just detta inte är ett isolerat problem då dagens asylkaos genomsyrar och får effekter på precis allt i Sverige.
− Det är en fråga som spiller över på hela vårt samhälle och som givetvis därför också berör, säger han.
Han slår dock fast att det nu inte är nu inte alla svenska journalister som ägnar sig åt att svartmåla SD och att bortförklara varför partiet hela tiden vinner mark. Det finns de som också ägnar sig åt mer djupgående analyser, menar han.

Men han konstaterar att Aftonbladets Lena Mellin dock inte ingår i denna skara.
− Analyser på djupet är väl inte hennes styrka, precis, säger han torrt.
− Men hon och några till förstår väl inte bättre, tillägger han.
Enligt honom är de ständiga påhoppen på SD bara ett uttryck för ”dålig journalistik”, men eftersom dagens journalistkår har en kraftig slagsida åt vänster ligger bevakningen av SD helt i linje med detta och därför är – säger han − inget annat att vänta. Men även om han är van vid de ständiga påhoppen, tycker han att det inte vore för mycket begärt med objektivitet.

När dagens siffror nu har presenterats, har media också lagt mycket krut på att försöka hitta rimliga förklaringar till att SD, trots de interna konflikter man betonar, ändå går framåt.
− Vi är ett parti som har vuxit och som växer både kraftigt och fort. Vi har gått från 5 000 medlemmar i valet 2010 till dagens 22 000 och med en sådan tillväxt är det inte konstigt att det blir konflikter. Men jag tycker att vi hanterar dessa frågor bra, säger Richard Jomshof och fortsätter:
− Så jag tycker att rapporteringarna säger mycket mer om journalistkåren än om oss.

Samtidigt som SD fortsätter att gå framåt noterar statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna en tillbakagång med 2,4 procentenheter och landar i den nya mätningen på 27,6 procent. Regeringspartnern Miljöpartiet, anförda av språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin, miljö- respektive utbildningsminister, följer S i spåren och slår, precis som SD, rekord. Fast i motsatt riktning. Bara 5,9 procent av de tillfrågade skulle lägga sin röst på Miljöpartiet i dag och det är all time low för MP. Vänstern backar också. Minus 0,7 procentenheter gör att Jonas Sjöstedt och hans följeslagare hamnar på 5,5 procent.

För allianspartierna är läget följande: Jämfört med majsiffrorna backar Moderaterna men 2,1 procentenheter till 23, 5 procent och är nu på i stort sett samma nivå som vid valet i fjol då partiet hamnade på 23,3 procent.
KD fortsätter kampen för att hålla näsan över vattenytan, men hittills har nya partiledaren Ebba Busch Thor inte lyckats skaffa partiet fast mark under fötterna. KD ligger fortfarande under riksdagsspärren.
Centern noterar en liten framgång på 0,1 procentenheter och landar på totalt 6,5 procent. Liberalerna, som för bara en vecka sedan hette Folkpartiet, ökar också – 0,6 procentenheter gör att partiet enligt SCB nu ligger på 5.5 procent.

Enligt dagens offentliggjorda mätning skulle det, om det vore val i dag, vara absolut dött lopp mellan blocken. Moderaterna, Liberalerna, KD och Centern skulle få 39,0 procent av rösterna, exakt lika mycket som Socialdemokraterna, MP och Vänstern.