Inte på tre år har François Hollandes ställning varit så stark i Frankrike. På bara en månad ökade hans popularitet med över 50 procent och presidenten har nu stöd av 35 procent. Men en stor majoritet är fortfarande emot honom.

”Frankrikes mest impopuläre president i modern tid”. Det är en titel som inte är mycket att ståta med, men som den franske socialistiske presidenten Hollande icke desto mindre begåvades med i fjol. Visserligen stärkte han sina aktier bland de franska väljarna efter attentaten mot satirmagasinet Charlie Hebdo och den judiska kosherbutiken i januari i år, men seglatsen i medvind skulle visa sig vara en ytterst tillfällig och kortvarig historia. När fransmännen gick till lokalval i mars åkte Hollande och hans Parti Socialist, PS, på storstryk, klart akterseglade av inte minst Marine Le Pen vars Front National blev största enskilda parti.

Men nu har vinden åter vänt för den 61-årige presidenten. Enligt en opinionsundersökning som gjorts av TNS-Sofres One Point för Le Figaro, steg hans popularitet med över 50 procent, från 15 till 35, från november till december. Enligt danska nyhetsbyrån Ritzau  är förklaringen till lyftet att de franska väljarna uppskattar presidentens sätt att hantera situationen efter terrordåden i Paris som den 13 november krävde 130 människors liv. Sedan angreppen har Hollande agerat för att söka stöd för en ökad insats mot terrororganisationen, den så kallade Islamiska staten, IS, vilket bland annat har inneburit att han har fått besök av flera regeringschefer och själv rest till både Washington D.C. och Moskva.

Hans handlingskraft har uppenbarligen imponerat på väljarna, men nyhetsbyrån Reuters flaggar för risken att hans stjärna åter snabbt kommer att dala. Det är för övrigt en stjärna som inte lyser särskilt stark eftersom 65 procent av väljarna fortfarande säger sig inte lita på presidenten. Med en sådan grundmurad impopularitet kan det bli svårt för Hollande att försöka bli återvald när fransmännen 2017 ska välja ny president.