Ett helt IS-fritt Irak om bara ett år. Det är vad den irakiske premiärministern Haider al-Abadi segervisst lovar irakierna och hela världen.

I går, söndag, återtog irakiska styrkor, understödda av luftangrepp av den USA-ledda koalitionen, Ramadi i centrala Irak, cirka 110 kilometer väster om huvudstaden Bagdad. Befrielsen av staden är en av de viktigaste segrarna för regeringsstyrkorna som av den så kallade Islamiska staten tvingades på flykten i maj. Segern är också ett bakslag av format för extremiströrelsen, som 2014 tog kontroll över nästan en tredjedel av landet.

Samma dag som den strategiskt viktiga staden återtogs, höll Haider al-Abadi ett tv-tal, i vilket han inför det nya året lovade inte bara fler segrar för regeringsstyrkorna utan också slutet för IS blodiga framfart och existens i landet.
− Om 2015 var ett år med befrielse, kommer 2016 att bli ett år med stora segrar och slutet på Daeshs närvaro i Irak och Mesopotamien, sa premiärministern i talet, där han använde den arabiska beteckningen – Daesh – för Islamiska staten, uppger danska nyhetsbyrån Ritzau med hänvisning till franska AFP.

Mesopotamien, som är ett grekiskt ord för ”landet mellan de två floderna” är området mellan Eufrat och Tigris, och det är här som civilisationens vagga oftast sägs ha stått för cirka 5 000 år sedan. Mesopotamien är en del av Irak sedan 1932 då staten nybildades, men tillhörde fram till 1535 Persien. Därefter var det en del av Osmanska riket fram till 1918 då britterna, efter Första världskrigets slut, tog över provinsen.
Efter att Ramadi nu har fritagits ska, enligt uppgift, Iraks näst största stad, Mosul, i landets norra delar också befrias.

Haider al-Abadi tillträdde som premiärminister 2014. Åren 2003-2004 var han kommunikationsminister i den första irakiska regeringen efter Saddam Husseins fall. Den nu 63-årige Bagdadfödde shiamuslimen har en ingenjörsutbildning från universitetet i Bagdad och en doktorsgrad från universitetet i brittiska Manchester. Han levde i Storbritannien i frivillig exil fram till invasionen av Irak 2003.