Igår var det på dagen två år sedan dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfven förklarade att Miljöpartiet framöver var en ”naturlig samarbetspartner” för Socialdemokraterna. Hur det gick sedan vet ni. De två bildade efter förra årets val en av de svagaste regeringarna i Sveriges historia. Försöket att döpa kompanjonskapet till ”samarbetsregeringen” har hela tiden klingat falskt mot bakgrund av duons inre konvulsioner.

Nu tyder allt mer på att en rejäl regeringskris är under uppsegling. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är på kollisionskurs om hur totalinvandringen ska bedrivas. Medan S ofrånkomligen rör sig mot en mera verklighetsbaserad uppfattning av invandringskrisen befinner sig MP alltjämt i sitt egna parallella universum.

I torsdags gick migrationsminister Morgans Johansson ut på en presskonferens och påpekade att Sveriges fysiska kapacitet för att inkvartera nya invandrare är fylld. Sängplatserna har tagit slut, systemet är fullt och redo att falla. Han fick snabbt medhåll från finansminister Magdalena Andersson. Eftersom Stefan Löfven tidigare har sagt ungefär samma sak och utrikesminister Margot Wallström poängterat att en fortsättning av nuvarande invandring skulle få ”våra system att braka ihop” innebär det att fyra av regeringens tyngsta statsråd – alla socialdemokrater – har uttalat sig om den nuvarande situationens ohållbarhet.

Samtidigt gör Miljöpartiet vad de kan för att måla upp en annan bild av sakläget. Partiets migrationspolitiska talesperson Magda Rasmusson talade under fredagen om att privatpersoner ska kunna öppna sina hem för flyktingar och betalas 2000 kronor i månaden för besväret. Hon hoppas skaka fram 15 000 nya platser på det sättet. 15 000 motsvarar ungefär två veckors invandring till Sverige. Samma dag varnade en av partiets riksdagsledamöter för vad som kan hända om Sverige ”sluter sig ytterligare”. Ytterligare? Det är ju vidöppet nu! Miljöpartiet ser alla förslag som kan minska invandringen som ett hot, vilket man är helt öppen med. Regeringen talar alltså med kluven tunga.

Medan den socialdemokratiska delen av regeringen tydligt, men subtilt, försöker minska trycket på Sverige gasar Miljöpartiet på åt andra hållet. Verklighetsfobin är kompakt – vilket gör regeringens framtid osäker. Vi är redan nu i ett läge där invandringen äter upp regeringen. Det finns bara en fråga i samhällsdebatten den här hösten.

Sverige har sedan länge lämnat möjligheten för ideologiska utsvävningar på migrationsområdet. De praktiska problemen håller på att välta hela systemet över ända. Men det är inte bara Sverige som går sönder av totalinvandringen – regeringen gör det också. Socialdemokraterna bör ställa sig frågan hur man hamnade i den här röran. Ett parti som aspirerar på att vara statsbärande ska aldrig betrakta Miljöpartiet som en ”naturlig samarbetspartner”.