Afghanska Rokhshana blev bara 19 år. Hon stenades till döds – dömd av shariadomstol för att hon hade varit otrogen mot mannen hennes familj hade tvingat henne att gifta sig med. Hennes pojkvän piskades, men fick behålla livet.

Den bestialiska avrättningen har av ett vittne dokumenterats på en två minuter lång video och Sima Joyenda, guvernör i Ghorprovinsen, har bekräftat både dess äkthet och offrets identitet. Byn Ghalmin där dödsstraffet verkställdes ligger i ett område som – enligt guvernören – totalt kontrolleras av talibanerna.
− Regeringen har inte tillträde dit, säger Sima Joyenda till Radio Free Europe/Radio Liberty som också visar videon i censurerat skick.

På filmen ser man hur den 19-åriga kvinnans huvud sticker upp ur ett hål i jorden och medan hon ber ”Shahada” – islams trosbekännelse – kastas allt fler stenar på henne. Männen som verkställde dödsstraffet var, enligt myndigheterna, ”talibaner, lokala religiösa ledare och beväpnade krigsherrar”. I den lilla samling människor som också kan ses är det många som filmar händelsen med mobiltelefoner.
Steningen fördöms i kraftiga ordalag av Sima Joyenda, som är en av provinsens två kvinnliga guverörer:
− Det talibanerna har gjort strider mot islam, mot vår konstitution och handlingen är omänsklig, säger hon till radiostationen, samtidigt som hon konstaterar att regeringen inte har möjlighet att ingripa i det extremistkontrollerade området.

Men enligt Mustafa Mohseni, polisbefäl i Ghor, som ligger i Afghanistans centrala delar, kommer regeringen, så snart man återtagit herraväldet, att följa upp på händelsen.
Sima Joyendas kansli uppger att Rokhshana hade blivit bortgift mot sin vilja och att hon togs på bar gärning när hon försökte rymma med mannen hon älskade, den 23-årige Mohammad Gul. Men medan kvinnan slogs ihjäl med stenar, straffades mannen med ett okänt antal piskrapp.
Steningen av Rokhshana, som ägde rum den 25 oktober i utkanten av provinshuvudstaden Firoz Koh, är bara den senaste i raden där lokala domstolar har dömt människor som – enligt den kompromisslösa sharialagen – definieras som brottslingar.

Enligt sharia straffas dömda äktenskapsbrytare med stening, en påföljd som enligt afghansk lag är förbjuden. Men i många talibankontrollerade områden utdöms straffet ofta och så sent som i augusti piskades ett ungt par offentligt efter att en domstol hade funnit dem skyldiga till äktenskapsbrott. 2012 piskades en tonårsflicka offentligt och dödades därefter tillsammans med den man som sades vara hennes pojkvän och samma år arkebuserade talibaner en kvinna – också inför allmänheten – efter påstått äktenskapsbrott.

Men det är inte bara äktenskapsbrott eller sex utanför äktenskapet som bestraffas med döden i Afghanistan. I en artikel som publicerades i mars berättade Samtiden om hur den 27-åriga kvinnan Farkhunda brutalt mördades av en rasande mobb efter att hon – på falska grunder, skulle det visa sig – påstods ha bränt Koranen. Som det inte räckte med att slå ihjäl henne satte man också eld på hennes kropp.