Hizb ut-Tahrir är en sjuk organisation som inte har i Danmark att göra. Och folk som har samma värderingar som Islamiska staten kan flytta till Syrien. Det finns inget som hindrar dem – mer än kanske det danska bidragssystemet.

Inger Støjberg, den danska integrationsministern, är inte känd för att direkt hålla inne med vad hon tycker. Nu befinner hon sig i ordkrig med den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir, som på måndagsmorgonen i en pressrelease anklagar danska politiker och inte minst regeringen för ”hyckleri och barbari”.
Bakgrunden till islamisternas utfall är Danmarks deltagande i bombningarna av IS i Syrien, som efter terrorattackerna i Paris i fredags kommer att intensifieras.
− Som tidigare kommer detta att kosta många civila muslimer i Syrien livet, men i det fallet är politikernas inställning klar och då fälls inga tårar, skriver Hizb ut-Tahrir.

I de av IS utförda attentaten i den franska huvudstaden var det ju precis oskyldiga människors liv – också kvinnors och ungas – som gick till spillo, och Inger Støjberg ser helt annorlunda på islamisternas anklagelser:
− Vi gör allt för att undvika civila förluster och det anser jag också att vi ska. Det är precis också det som definierar vilket slags koalition vi är. Om man tittar på de bombräder som fransmännen har utfört under det senaste dygnet är målen träningsläger och vapendepåer. Så jag är totalt oense med dem, säger hon till dagstidningen BT på nätet.
Oenigheten till trots ser hon ändå något positivt med Hizb ut-Tahrirs budskap: att islamisterna ”äntligen” lägger korten på bordet och bekänner färg. Hon avfärdar dem som ”en sjuk organisation” som inte har i Danmark att göra.

− Och det som de säger här, ställer dem på samma sida som IS. Jag kan därför konstatera att folk som har samma värderingar som IS har fått en plats dit de nu kan söka sig, säger hon.
I pressreleasen heter det bland annat att ”bombningarna redan nu, där man påstår sig försöka undvika civila förluster, innebär mord på och lemlästning av ett stort antal civila, bland dessa oskyldiga barn och kvinnor”.
I takt med att angreppen nu kommer att intensifieras i syfte att ”skydda” Västvärlden och ”friheterna” slår Hizb ut-Tahrir fast att de civila offren kommer att bli ännu fler.
Detta har fått Inger Støjberg att fundera på varför organisationens danska medlemmar nu och en gång för alla inte packar sig i väg från det land och det demokratiska styrelseskick som de uppenbarligen inte har något till övers för.
− Tyvärr finns det ett område i världen som är baserat på lika sjuka idéer som Hizb ut-Tahrirs medlemmar i Danmark ställer sig bakom. Så jag förstår egentligen inte vad det är som hindrar dem att flytta dit. Det kan ju naturligtvis vara det danska bidragssystemet. Annars vet jag inte vad det skulle kunna vara, är ministerns kommentar.

På organisationens svenska hemsida kan man läsa att Hizb ut-Tahrir, som också kallar sig Befrielsepartiet, är ett politiskt parti vars ideologi är islam. Man arbetar inom och tillsammans med det islamiska samfundet (ummah) för att detta ska ha islam som mål i syfte att återetablera den islamiska staten – khilafah.
Målet är att återuppta det islamiska sättet att leva och att sprida islams budskap till hela världen. Rent konkret innebär detta, påpekas det, att muslimerna ”återigen” ska kunna leva ett islamiskt liv i Dar al-Islam – ett islamiskt samhälle – där allting styrs i enlighet med sharia. I detta samhälle – är måttstockarna halal och haram.
Enligt BT tar Hizb ut-Tahrir officiellt avstånd från Islamiska staten.