Den djupaste medkänsla, kärlek och framtidshopp. Det var budskapet i det tal Dansk Folkepartis Søren Espersen på lördagen höll på SD:s Landsdagar – ett tal som belönades med stående ovationer.

− Att få vara med om Dansk Folkepartis landsmöten var det roligaste jag visste när jag var chefredaktör för SD-kuriren. Att vi blev så väl omhändertagna betydde mycket. Ni gav oss kraft – och det var stort.
Så inledde partisekreterare Richard Jomshof sin presentation av Dansk Folkepartis vice ordförande, Søren Espersen, som än en gång hade tagit sig över till Sverige och SD:s Landsdagar för att förmedla en hälsning från broderlandet och det parti som så länge har varit SD:s stora förebild och inspirationskälla. Senast det begav sig var i Göteborg, men denna gång var avståndet betydligt kortare. Lund är för övrigt en stad som en gång var Danmarks allra viktigaste och som fortfarande har en alldeles särskild plats i danskarnas hjärtan, liksom för övrigt även SD har.

− Det är en ära för mig att vara här, sa Søren Esperesen som med sig i bagaget över Sundet också hade en varm hälsning från sin partiledare, Kristian Thulesen Dahl, och därmed också hela partiet.
Även om det ibland är svårt att tro – inte minst när det handlar om fotboll – är det många danskar som, med Espersens ord, ”helhjärtat” håller av Sverige. Därför lider även danskarna av det asylkaos och den kris som landets senaste regeringar har åstadkommit och som Espersen är den förste att beklaga.
− För vad är det som har hänt med landet? Bevare mig väl! Det är bara helt förfärligt och jag vågar inte ens tänka på hur det känns att vara svensk, sa han.

Han gick tillbaka några år i tiden då Mona Sahlin hårt kritiserade Danmark vars flyktingpolitik hon stämplade som ”extrem” och hur DF:s dåvarande partiordförande Pia Kjærsgaard gick till motattack med ord som Søren Espersen nu betecknar som ”profetiska”. För visst fick hon rätt när hon varnade för att Sveriges fortsatta väg mycket mer än väl skulle kunna leda till att hela välfärdsstaten riskerade ett sammanbrott, att Du gamla du fria snart skulle vara ett minne blott och att landets tre största städer var på väg att förvandlas till Beirut-kopior.

Men det var inte bara Mona Sahlin som fick sig en släng av sleven av DF:aren som också hade en del föga smickrande saker att säga om Fredrik Reinfeldt. Funnes det en tävling i vem som kan fälla de dummaste uttalanden borde den förre svenske statsministern vara en given guldmedaljör, menade han.
− Som när han flög en sväng över Sverige och konstaterade att det ju finns gott om plats för ännu fler invandrare, sa Søren Espersen och rev ner både skrattsalvor och applåder.

Men trots Sahlin, Reinfeldt och alla andra som har gjort sitt bästa för att föra Sverige till den kris landet nu befinner sig i, finns det enligt Søren Espersen gott hopp om en kursändring. Den räddningen heter Sverigedemokraterna.
− För lyckligtvis har Sverige och folket er. Och i elfte timman inser nu allt fler att politiken måste ändras. Då är det ni som måste stå vid rodret och föra ert land mot en säker hamn, ett uppdrag som är det gladaste och finaste av alla, sa han.
Det är en resa som Søren Espersen är säker på inte bara ska följas av Dansk Folkeparti utan också av många, många danskar utanför partiet.
− Vi beundrar er och vi är övertygade om att ni ska nå målet. Men vi vet också vad ni måste gå igenom innan dess, sa han.