Ibrahim ville inte döda någon. Han var nog bara stressad. Det hävdar modern till Ibrahim Abdeslam, en av terroristerna bakom blodbadet i Paris. Hans yngre bror Sahla jagas nu av polis världen över.

I fredags kväll utlöste den 31-årige Ibrahim Abdeslam den självmordsväst han hade utrustat sig med utanför kafé Comptoir Voltaire, alldeles i närheten av Bataclan, konserthallen där 89 människor slaktades av fyra IS-krigare, beväpnade med AK47:or. Men med Ibrahims mission gick något fel. En person som befann sig i närheten blev förvisso svårt skadad vid angreppet, men det var ändå bara attentatsmannen själv som fick sätta livet till.
Utredningen har också visat att det var Ibrahim Abdeslam som hade hyrt den Seat som terroristerna använde sig av vid två av fredagens angrepp; dels vid pizzarestaurangen Casa Nostra, dels vid kafé Belle Équipe.

Ibrahims bror Mohamed Abdeslam greps i Molebeek, en förstad till Bryssel, misstänkt för delaktighet i attackerna, men släpptes senare av belgiska myndigheter efter förhör.
Polisen missade dock chansen att gripa den tredje brodern, 26-årige Salah Abdeslam, som släpptes efter att han hade frågats ut när körde över gränsen till Belgien efter blodbadet i den franska huvudstaden. 26-åringen jagas nu av polis över hela världen.
Männens mor är helt oförstående till Ibrahims våldsamma död. Hennes förklaring – och försvar – är att det hela var en stressrelaterad olyckshändelse, skriver brittiska Daily Mail.
Via Ibrahims kusin som agerar tolk, säger modern till holländskspråkiga dagstidningen Het Laatste Nieuws – Senaste Nytt – att hon är helt säker på att Ibrahim aldrig avsåg att döda någon.
− Det var garanterat inte hans plan, säger hon och menar sig ha klart bevis för sitt påstående:
− Det faktum att hans självmordsbälte exploderade utan att någon dödades, säger en hel del, menar hon.
I detta antagande får hon medhåll av en annan familjemedlem som bedyrar att Ibrahim aldrig hade velat bli självmordsbombare:
− Kanske sprängladdningen gick av i förtid av en olyckshändelse. Det var kanske på grund av stress, är hans teori.

I fråga om Ibrahims oskuld får modern också stöd av resten av familjen som menar sig vara ”förvånad” över att 31-åringen sprängde sig i luften nära Stade de France, trots att alla visste att han hade varit en ”längre tid” i Syrien.
− Vi träffade honom bara två dagar före attackerna. Det fanns då inga tecken på att de planerade något våldsamt, säger familjen, som också uttrycker sin stora förvåning över att 26-årige Salah var inblandad.
− Med Ibrahim var det annorlunda. Vi kunde ju se att han hade blivit radikaliserad, i alla fall delvis. Men inte till den grad att vi någonsin kunde föreställa oss att han skulle kunna begå ett illdåd som detta, säger familjen vidare.

Men om Ibrahims och Salahs familj säger sig vara tagen på sängen av de båda männens inblandning i massmördandet, är de belgiska myndigheterna långt ifrån överraskade. Enligt media stod både Ibrahim och hans yngre bror på bevakningslistan över misstänkta terrorister. Tidningen MO uppger att de två bröderna, liksom den 20-årige Bilal Hadfi, som sprängde sig i luften vid fotbollsstadion, var bland de totalt 800 misstänkta terrorister som den belgiska underrättelsetjänsten CoördinatieOrgaan voor de DreigingsAnalyse, OCAD, har haft och har särskilt fokus på.