Migrationsuppgörelsen får inget genomslag, det är helt uppenbart. Problemen snarare förvärras, för var dag, från ett redan akut läge. Statsministern är desperat, fäktar med armarna och kräver återbäring på Sveriges extremt stora flyktingintag. 50 000 flyktingar som redan anlänt till Sverige ska, enligt uppgift i media, returneras ut i övriga Europa. Vilket opassande skämt.

Oavsett om antalet stämmer exakt eller ej så finns ingen mottagare. Löfven vet det. Det är bara Donald Tusk som pliktskyldigast lovat stötta Löfvén. Men Tusk äger inte beslutet. Spel för gallerierna och för svenska folket. Sanningen är den att samtliga EU-ledare nu ser till sina egna nationalstaters intresse, det vill säga värnar främst den egna befolkningen. Och Angela Merkel har inte längre politisk kapacitet att stötta Löfven. Både Merkel och Löfven är förlorare och Löfven står ensam med sitt hemsnickrade jätteproblem.

Och vem sitter med Svarte Petter. Jo de svenska hushållen som framöver får äran att betala 15000 kronor per år extra. Totalt 270 miljarder för det svenska folkhushållet under fyraårsperioden 2016-2019 för att via skattsedeln täcka upp budgethålen för direkta asylkostnader. Detta enligt Migrationsverkets senaste prognos. Och ”flyktingströmmen” i Europa och till Sverige fortsätter med oförminskad styrka.

Det finns hur många dagliga exempel som helst på att delsystemen i asylindustin går mot sammanbrott eller redan har havererat. Läs också Patrik Engellaus korta och relevanta krönika på Det goda samhället. Han exemplifierar med andra obekväma konsekvenser av den okontrollerade invandringen.

Primärt ansvariga för dagens kaos är Reinfeldt och efterföljaren Löfven. Ni har hört den förr förmodar jag. Men icke förty så har dessa två statsministrar visat prov på ett synnerligen destruktivt ledarskap i invandrings- och integrationsfrågorna. De har genom sin vårdslöshet allvarligt skadat Sverige såväl i det korta som i det långa perspektivet med negativa följdverkningar på flera områden – ekonomiskt, socialt, kulturellt, strukturellt.

Men, nota bene, också var och en av de partiledare som fr.o.m. år 2010 ingått i regeringen är direkt ansvarig inför folket i migrationsfrågan. Det är dags för en politisk ledning som förstår arbetsuppgiften och som kan häva det kritiska tillståndet. Vad väntar riksdagens politiker på? Folkets uppror? Det är dags att fälla regeringen i ett misstroende i riksdagen och utlysa extraval. Det är dags för folkets röst och dom.

Thomas Franson