Moderaterna har de senaste veckorna gjort ett migrationspolitiskt lappkast. Med förslag om stängda gränser och avvisning till säkra länder har man lagt sig nära Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna följer en liknande linje även om brytningen med öppna-hjärtan-politiken inte var lika abrupt. Den som är kritisk till regeringen ställer sig möjligen frågan vilket oppositionsparti som är bäst – SD, M eller rentav KD?
Det är visserligen mycket välkommet att Moderaterna och Kristdemokraterna vill göra bot och bättring. Men de är som alkoholister som säger sig vara nyktra, men fortsätter att supa i smyg. Glöm aldrig att Stefan Löfvens regering när som helst kan avsättas genom en misstroendeförklaring. SD skulle utan vidare stödja detta, så det enda som krävs är en samlad Allians. Men det händer ju inte. Decemberöverenskommelsen (DÖ) sägs vara bruten men det verkar inte spela så stor roll.
Vad gäller budgetomröstningen har Alliansen lagt separata budgetar, i praktiken ett passivt stöd till regeringen i gammal god DÖ-anda. Det är alltså fortfarande snack men ingen verkstad från Moderaternas och Alliansens sida.
Jag misstänker att det är ganska bekvämt för Moderaterna att sitta på läktarplats och se regeringen göra bort sig. Man kräver till och med att Vänsterpartiet ska vara del av regeringsunderlaget så att resultatet ska bli riktigt uselt.
Skulle man fälla regeringen blir man tvungna att ta ansvar för situationen själva och det verkar allvarligt talat besvärligt, som om det skulle bli lättare 2018. Sverigedemokraterna har blivit ett svepskäl att inte ta makten, något som ter sig alltmer underligt när man sakpolitiskt drar åt samma håll i just invandringsfrågan.
Man inser förvisso att oenighet inom Alliansen kan vara ett problem. Jag säger lös det problemet eller stå med skammen när Sveriges genom tiderna sämsta regering fortsätter att köra landet i botten. Vad värderar man högst, sämjan inom Alliansen eller nationen Sverige!?
Det finns dessutom fler problem med Moderaterna. Oppositionspolitiken har hittills varit mycket vinglig. Så sent som för en månad sedan följdes kaxiga mediala utspel av att man skrev på en näst intill värdelös migrationsöverenskommelse. Även i andra sammanhang har partiet backat från sina utspel när frågorna kommit upp i Riksdagen, det vill säga man lovar att börja ett nytt liv men har svårt att släppa gamla vanor.
Jag anar från Moderat håll ett narrativ som i korthet går ut på att Sveriges migrationspolitik var jättebra fram till 2014 ungefär, sedan började problemen, vilket skulle vara den nya regeringens fel. Men det stämmer inte.
Löfvens liberala politik på detta område är till hundra procent ett arv från den förra, moderatledda regeringen. Permanenta uppehållstillstånd erbjöds alla som kunde utge sig vara från Syrien och generellt stack Sverige redan då ut som en attraktiv destination för folk med oklar identitet och oklara asylskäl. Och fick man trots allt avslag på sin asylansökan så erbjöd regeringen Reinfeldt ändå skattefinansierad sjukvård och utbildning. Därmed bekämpade Moderaterna konsekvent allt som kunde kallas ordning och reda och bär därför ett mycket stort ansvar för dagens tillstånd.
Med allt detta sagt tål det att upprepas att Moderaternas omsvängning är välkommen och vi kan hoppas att partiet kan bli en konstruktiv kraft i Sverige framöver. Jag gratulerar de moderater som drivit fram denna förändring och önskar dem lycka till i sitt fortsatta politiska arbete.
Men liksom en alkoholist som vill bli nykter har man allt att bevisa. Det är vad man gör som spelar roll, inte vad man säger. Moderaterna och Kristdemokraterna sätter sig närsomhelst och förhandlar fram ytterligare en dålig överenskommelse tillsammans med övriga Alliansen och regeringspartierna, inklusive fanatikerna i Miljöpartiet. Det är inte att vara nykter.
SD:s politik är att blåsa av fyllefesten och skicka hem varenda suput, först då kan man börja röja i röran. När Moderaterna ansluter sig till denna linje är man trovärdiga.
Och vilket parti som är ett oppositionsparti på riktigt behöver jag inte ens förklara.
Tomas Brandberg