Av en enhällig Landsdag omvaldes en förkyld Jimmie Åkesson vid lunchtid till Sverigedemokraternas partiledare. Under sitt trettio minuter långa ordförandetal påminde han ledamöterna om att ”vi håller på att vinna” och passade på att uppmana M och KD till regeringssamarbete.

Åkessons segertal präglades av det rådande politiska läget i Sverige. Han inledde med att påminna Landsdagarnas ledamöter om att SD:s inflytande aldrig varit så stort och att partiet ”håller på att vinna” på grund av att de andra riksdagspartierna närmar sig partiets migrationspolitik. ”Verkligheten har kommit ikapp de andra partierna. Nu pratar alla om invandringen”, fortsatte han.

Den omvalde partiordföranden tog sig även tid att rikta en känga åt statsminister Stefan Löfvens utspel om att Sverige varit naivt gällande terrorhotet mot vårt land. ”Vi har inte varit naiva”, sa han. Det är inte naivitet utan nonchalans som präglat Löfvens hållning, menade Åkesson. ”Det har inte saknats varningssignaler”. Han tillade att han ser det som en självklarhet att Sverige deltar i insatser, även militära, mot Islamiska staten.

Avslutningsvis uppmanade Åkesson Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att bekänna färg. ”Hon säger sig vilja förhindra en samhällskollaps. Nu är det upp till bevis. Hon måste börja tala med oss”. Åkesson menade att det bästa för Sverige vore en mitten-höger regering med M och SD tillsammans med Kristdemokraterna.