Han arresterades misstänkt för människosmuggling. Men polisen hade gjort ett större kap än så. Mehdi Ben Nasr är nämligen en dömd terrorist som förklädd till flykting skulle begära asyl i Italien.

Ledarna i EU förnekar att det skulle finnas bevis på att jihadister utnyttjar flyktingkrisen genom att spela migranter och tränga sig ombord på de överfyllda knappt sjövärdiga farkoster som trafikerar Medelhavet.
Men verkligheten är en helt annan. Inom underrättelsetjänsten har man länge varnat för risken för att extremister använder sig av migrantrutterna för att inkognito ta sig till Europa – sannolikt för att begå terrorbrott. Att så också har skett, har Samtiden berättat om i flera tidigare artiklar. Så sent som i somras avslöjade norska Säpo − Politiets sikkerhetstjeneste, PST – att det bland 1 000 personer, som av FN:s flyktingorgan UNHCR hade klassats som kvotflyktingar på väg till Norge, fanns tiotalet terrorister från både Islamiska staten, IS, och den till al-Qaida knutna Nusrafronten.

Och nu har det hänt igen. I början av oktober räddades 200 flyktingar av italienska marinen i Medelhavet. En av de män som begärde asyl på Sicilien var en Mohamed Ben Sar som dock tillsammans med tre andra män greps av polisen, misstänkta för människohandel.
Men det skulle visa sig att ”Mohamed Ben Sar” var så mycket mer än ”bara” en människosmugglare. Utredningen visade nämligen att hans rätta namn var Mehdi Ben Nasr och att han och de tre övriga tidigare hade utvisats från Italien, men att de nu hade försökt återvända via Lampedusa gömda bland en större skara flyktingar och migranter av olika nationaliteter, skriver brittiska Daily Mail.

I ett större tillslag 2007 i flera europeiska länder – Storbritannien, Frankrike, Portugal och Italien − greps 14 personer, algerier och tunisier, och 38-årige Mehdi Ben Nasr, som kommer från Tunisien var en av dem. I hans ägo fann man gift, sprängmedel och al-Qaidas manual för gerillakrigföring och han dömdes till sju års fängelse för att ha lett en terrorcell som rekryterade självmordsbombare i Europa och sedan skickade dem till Irak och Afghanistan. Efter avtjänat straff i ett högsäkerhetsfängelse i Italien återbördades han till Tunisien.

Daily Mail uppger att källor inom den italienska underrättelsetjänsten i samband med gripandet 2007 för Il Giornale förklarade att Mehdi Ben Nasr är ”en terrorist av farligaste slag eftersom han är sprängmedelsexpert och ledstjärnan i den grupp som arrangerade de blivande jihadisternas Mellanösternresor”.
Men den 7 oktober i år gjorde den terrordömde 38-årige tunisiern alltså ett nytt försök att ta sig in i Europa, nu föregivande av att vara flykting och asylsökande. Han utvisades ännu en gång till Tunisien och överlämnades till polisen där.