− Vi behövs inte – sägs det. Men vi behövs mer än någonsin för att sätta blåslampan i baken på regeringen och se till att löftena uppfylls.
Så inledde en laddad SD-ledare Jimmie Åkesson på fredagen partiets Landsdagar – de fjärde i ordningen.

Kanske var det en tillfällighet, bara slumpens skördar, men just samma dag som SD:are från hela landet hade strömmat till Lund för en tre dagar lång partikongress, konstaterade ett antal stora svenska medier att Sverigedemokraterna är klart distanserade – praktiskt taget onödigförklarade – eftersom regeringen nu anses ha tagit initiativet i flykting/migrantfrågan.

Men Jimmie Åkesson har inga ambitioner på att hans parti ska föra en skuggtillvaro; tvärtom tycks han vara full av kamplust och lovar att regeringen inte ska få en lugn stund innan alla fagra ord och utfästelser är förverkligade. Och så konstaterar han att tingen mycket snabbt kan förändras:
− Vi har talat om flyktingkris länge. För bara två månader sedan var detta rasism – men nu är det att ta ansvar, säger han i sitt mycket korta inledningsanförande och belönas med skratt och applåder.
Att bli så att säga bestulen på upphovsrätten, skulle kunna få många att gnissla tänder i bitterhet, men av sådant märks ingenting – i alla fall inte hos de företrädare för partiets högre skikt som Samtiden talar med. Och ingen av dem utbrister heller i några skadeglada ”vad-var-det-vi-sa”.
Huvudsaken är att det blir bra för landet, är den allmänna uppfattningen.

− Att det skulle bli kaos och att flyktingströmmen måste begränsas har vi vetat hela tiden och det som nu sker bevisar bara att vi har haft rätt. Det är bara trist att man inte förrän nu, så här sent, har insett problematiken, säger partisekreteraren Richard Jomshof, ett för dagen hett eftertraktat byte av medias representanter. För givetvis är alla de stora – och några inte fullt så stora och tongivande – på plats i Scandic Star, hotellet i utkanten av Lund kring vilket polisen har slagit en järnring.
Han konstaterar helt lugnt att partiet för närvarande helt klart är förpassat till marginalen – även om väljarna verkar ha en annan uppfattning – men han är ganska säker på, för att inte säga övertygad om, att det förr eller senare kommer att tvingas fram en ändring.

− Tids nog kommer vi att bli accepterade, säger han och jämför med den process som Dansk Folkeparti har gått igenom. Två år efter att dåvarande statsminister socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen tvärsäkert förkunnade att ”stuerene, det bliver I aldrig” – rumsrena blir ni aldrig – var DF verkligen inne i värmen och 16 år efter Nyrups famösa och djupt felslagna spådom blev DF i valet i juni i år Danmarks näst största.
Richard Jomshof är säker på att SD kommer att gå samma väg och bli en lika naturlig del i den svenska politiken. Men helt säkert inte lika snabbt som DF.
− Danskarna är lite klokare, säger han och tillägger att det ju inte är första gången som Sverigedemokraterna föreslår något som först möts av ett samfällt fördömande, men som sedan tas upp av ett annat parti.

Mattias Karlsson, partiets gruppledare och som under Jimmie Åkessons sjukskrivning tog över rollen som partiledare, är inte heller han upprörd över att Sverigedemokraterna nu har sidsteppats och att andra tar äran av den politik som partiet så länge har pläderat för.
− Huvudsaken är att det blir bra för Sverige, säger han.
Påståendet, som från många håll upprepas som ett mantra, att SD säger blank nej till all invandring tillbakavisar han bestämt.
− Det är helt enkelt inte sant. Däremot är vi för närvarande i ett läge där vi måste få ett totalstopp för att kunna få ordning, säger han.

Mattias Karlsson ©Samtiden

Mattias Karlsson © Samtiden

Magnus Olsson, kommunalråd i det av flyktingkrisen hårt pressade Malmö och föreslagen som ny ledamot i partistyrelsen – valen sker i morgon, lördag – säger att den tvärvändning som nu har skett i flyktingfrågan i alla fall är ett ”tyst erkännande” av vad SD har kämpat för under lång tid. Fast han sticker ändå inte under stol med att han nog hade hoppats på ett litet gillande.
− Det känns bra om politiken genomförs i praktiken. Det är det allra viktigaste och det är helt OK även om det är andra som realiserar den, säger han, samtidigt som han betonar att han aktar sig för att ta ut något i förskott.
− De nu aviserade åtgärderna kommer ju att dröja och jag tror det först när jag ser det, säger han.

I likhet med Richard Jomshof menar Magnus Olsson att SD:s isolering förr eller senare kommer att brytas.
− Jag tror att allianspartierna, i alla fall Moderaterna och KD, kommer att närma sig oss, säger han.
Och etablissemangets, inte då minst medias, ihärdiga försök att stämpla SD som ett enfrågeparti tror han inte kommer att röna några större framgångar.
− I deras inskränkta värld är vi ett enfrågeparti. Men svenska väljare är smartare än så. Mycket smartare, säger han.

Magnus Olsson ©Samtiden

Magnus Olsson © Samtiden