Efter att Sverige meddelat  beslutet att införa tillfälliga gränskontroller, kräver flera danska politiker att Danmark måste göra det samma. Och det hastar − annars hotar kaos, menar de. Men statsminister Lars Løkke Rasmussen säger nej. Gränskontroller kan enligt honom få motsatt verkan.

Det svenska – och av många efterlängtade – beslutet att från och med klockan 12 i morgon, torsdag, införa tillfälliga gränskontroller, hade knappt offentliggjorts förrän röster i Danmark höjdes med krav på samma åtgärd. En åtgärd som dessutom måste vidtas med omedelbar verkan.
Dansk Folkeparti har länge legat på Lars Løkke Rasmussen och hans regering för kontroll av de danska gränserna mot Tyskland och enligt partiets vice ordförande Søren Espersen, är det nu hög tid att handla.

− Det skulle vara fullständigt otänkbart att Danmark inte inför gränskontroll nu och jag skulle bli mycket chockerad om det inte sker redan i kväll, säger han till BT vid 21-tiden på onsdagskvällen.
− I annat fall kommer vi att översvämmas av migranter, och det tror jag också att den danska regeringen är medveten om, tillägger han.

Skulle regeringen tvärt emot Espersens förväntningar inte redan under den sena onsdagskvällen agera, kan ministären Løkke kallt räkna med att Espersen kommer att tar kontakt redan på torsdagsmorgonen.
Till BT säger han att han faktiskt redan under dagen med regeringsmedlemmar diskuterade möjligheten att införa gränskontroller och att han då uppmanade regeringen att ha en plan som skulle kunna sjösättas i samma ögonblick som det svenska – uppenbarligen från dansk sida väntade och helt nödvändiga – beskedet skulle komma.

Espersens partikollega Peter Skaarup, DF:s rättspolitiske talesperson, välkomnar också han det svenska beslutet som han menar dock menar borde han kommit för länge sedan.
− Det är glädjande att det till slut börjar gå upp för den mycket naiva svenska regeringen att man inte bara kan låta sina gränser stå vidöppna och att gränskontroll är nödvändigt, skriver han på sin Facebook-sida.
Den svenska åtgärden bör bli ett rättesnöre även för den danska regeringen, fortsätter Peter Skaarup, som tillägger att när Sverige inför gränskontroll, är det ”extra nödvändigt” att Danmark också gör det.
− Och det ska göras nu! lyder hans uppmaning.

Från Venstreregeringens övriga två stödpartier hörs samma budskap.
Mai Mercado, politisk ordförande för Konservative Folkeparti, kräver en dansk omedelbar reaktion och att gränskontroller bör införas redan under natten.
− Vi kan ju allesamman mycket mer än väl räkna ut att när man inte längre kan komma in i Sverige, kommer en stor del av flykting- och migrantströmmen att hamna i Danmark, säger hon till BT.
Liberal Alliance har precis samma uppfattning. Bara en kort stund efter att det svenska beslutat hade blivit känt kom följande besked från partiets politiska ordförande, Simon Emil Ammitzbøll, på Twitter:
− Om Sverige inför tillfällig gränskontroll måste Danmark göra det samma. Vi riskerar kaos på vår sida av Öresundsbron.

Dock är det inte alla danska politiker som anser att Danmark nu ska ta efter Sverige. Morten Østergaard, partiledare för Radikale Venstre säger faktiskt klart nej till gränskontroll:
− Sverige har lämnats i sticket av andra EU-länder. Nu måste vi hitta en gemensam lösning. Dk kan hantera asylansökare. Därför inga gränskontroller här, lyder hans tweet.
Alternativets partiordförande Uffe Ellebæk skriver på Twitter att han i och för sig kan förstå Sveriges beslut, som han dock ser som ”ett markant svaghetstecken för det europeiska samarbetet”.

Dock tyder allt på att Østergaard och Ellebæk ska få som de vill. Strax före klockan 22 på onsdagskvällen meddelade statsminister Lars Løkke Rasmussen nämligen att han, efter att ha samtalat med sin svenska statsministerkollega på Malta, inte ser någon anledning till att införa danska gränskontroller.
− Det Stefan Löfven har försäkrat mig om är att Sverige inte kommer att stänga. Man kan fortfarande komma till Sverige och söka asyl, men man vill ha lite bättre kontroll över vad som sker, säger han till DR Nyheder.

Och Lars Løkke delar inte alls farhågorna om att Danmark, som följd av den svenska åtgärden, nu kommer att översvämmas av asylsökare. Effekten av gränskontroll blir enligt honom den motsatta:
− För sanningen är ju den att om man gör gränskontroller riskerar man att få fler och inte färre asylansökare, säger han.
IMG_2823
IMG_2821
IMG_2822
IMG_2825