Rena pajaskonsterna. Det är vad ett antal cirkusar i Europa har ägnat sig åt. Tack vare falska arbetstillstånd har hundratals migranter illegalt kunnat ta sig in i EU. Och manegen har krattats av korrupta italienska tjänstemän som har utfärdat oäkta visa.

Anställd av cirkus som lindansare, akrobat eller jonglör. Så har det stått på de handlingar som över 500 personer från Indien, Bangladesh och Pakistan har kunnat visa upp när de har anlänt till Italien där de, tack vare arbetstillstånden, också har fått visum.
Men när den sicilianska polisen slog till i operation ”Golden Cirkus” avslöjades bluffen. 41 personer – 28 italienare, åtta indier, tre bangladeshier och en rumän – häktades. En av dessa är en italiensk tjänsteman som har haft ansvar för att utfärda arbetstillstånd inom underhållningsbranschen, skriver brittiska Daily Mail.

18 cirkusdirektörer – bland dessa många som tack vare offentliga medel har kunnat resa land och rike runt för att erbjuda underhållning – är nu också föremål för utredning, misstänkta för medverkan till illegal invandring.
De över 500 illegala invandrarna, tillika falska cirkusartisterna, ska enligt uppgift ha betalat människosmugglare upp till 10 000 pund, alltså närmare 130 000 kronor, för resan till Italien. Enligt utredarna har cirka 25 000-38 000 kronor per insmugglad person sedan hamnat i cirkusägarnas fickor.
− Genom att betala tusentals euro, har flera hundra indier, pakistanier och bangladeshier garanterats inresa till Italien genom beviljade arbetstillstånd som de fått tack vare att korrupta medarbetare i det regionala arbetsmarknadsdepartementet har samarbetat, säger Rodolfo Ruperti, chef för Palermopolisens rörliga spaningspatrull, till tidningen.
Han tillägger att polisen uppskattar att minst 500 utlänningar har varit inblandade i härvan och att de har betalat sammanlagt sju miljoner euro.

Avslöjandet att cirkusvärlden också ägnar sig åt människohandel förvånar inte den italienska djurrättsaktivistgruppen LAV, Lega Anti Vivisezione, som arbetar mot dålig behandling av djur på cirkusar.
− Detta är en utredning av aldrig tidigare skådat slag och som avslöjar nya skuggor över cirkusvärlden. Vi har sett många exempel på hur cirkusar exploaterar och missköter. Det kan till exempel handla om smutsiga förhållanden och falska dokument gällande vilda eller exotiska djur som det ofta handlas med. Så vi är inte överraskade av att denna värld också är grogrund för handel med och exploatering av människor, heter det i ett uttalande från organisationen.

In i ett EU, som  fullständigt har tappat kontrollen över sina gränser, har bara i år hittills minst 1,2 miljoner människor illegalt tagit sig.
Enligt officiella siffror har 540 000 migranter fram till nu anlänt till de grekiska öarna och det är 13 gånger fler i under hela fjolåret.
Trots att vädret nu börjar försämras tog sig under oktober månad 150 000 personer från Turkiet till Grekland. Under motsvarande period i fjol handlade det om färre än 8 500 flyktingar och migranter.
Enligt Frontex, EU:s gemensamma byrå för gränskontroll, utgörs den största flyktinggruppen av syrier, men man tillägger att andelen afghaner har stigit väsentligt. Och som Samtiden har redogjort för i tidigare artikel, är afghaner den i särklass största gruppen som nu kommer till Sverige.

Under årets första tio månader upptäcktes en halv miljon människor som illegalt hade tagit sig över EU:s yttre gränser på västra Balkan, huvudsakligen då vid Ungerns och Kroatiens gränser mot Serbien. Lejonparten av dessa personer hade först kommit till någon av de grekiska öarna för att därefter lämna EU och passera genom Makedonien och Serbien innan de återigen tog sig in i Europeiska unionen.

Frontex uppger också att ett rekordstort antal migranter har satt kurs på Kroatien efter att Ungern satte upp stängsel mot Serbien och att färre migranter nu väljer den potentiellt livsfarliga Medelhavsruttenrutten från norra Afrika till Italien. I oktober uppgick antalet båtflyktingar till 8 500 och enligt gränskontrollmyndigheten ska det minskade antalet helt enkelt bero på att smugglarna disponerar färre farkoster.