En muslim lyder inga andra lagar än Allahs. Att kallas extremist är bara att vara en god muslim, målet är att avskaffa demokratin, IS och kalifatet är idealet och Allah kommer att förgöra fienden.

Det är bara lite av det budskap som tre kvinnliga IS-anhängare har predikat för grupper av särskilt utvalda och lättpåverkade unga muslimska kvinnor i Storbritannien.
Den agiterande trion och den våldsbejakande förkunnelse som de sprider kunde avslöjas efter att några muslimska reportrar lyckades nästla sig in i gruppens inre cirkel och i ett års tid jobba undercover. Dokumentären, med titeln: ISIS: The British Women Supporters Unveiled visades på Channel 4 i går, måndag, den 23 november och med önskvärd tydlighet åskådliggörs här hur en extremistisk och hatfylld ideologi förmedlas både online och personligen till åhörarna – unga kvinnor och flickor och inte sällan också små barn.

Journalisternas undersökning av vad som pågår mitt i det brittiska samhället fick avbrytas efter att en av de kvinnliga IS-fanatikerna blev misstänksam mot en av reportrarna. Detta skedde en månad innan dåden i Paris, då 130 människor fick sätta livet till i attacker utförda av terrorister tillhörande den så kallade Islamiska staten.
På Twitter presenterar sig de tre förespråkarna för den våldsbejakande terrororganisationen som Umm Saalihah, Umm L och Umm Usmaan, och under deras två timmar långa föreläsningar, som hålls i hemlighet, gör de reklam för IS-ideologin inför de speciellt inbjudna unga, kvinnliga extremistsympatisörerna. Åhörarna uppmanas att glömma alla demokratiska värderingar och principer och i stället resa till Syrien för att där slå sig ihop med IS.

Under en inspelning som gjorde i östra London hörs Umm L, som egentligen heter Rubana, är mor till fyra barn och boende i den brittiska huvudstaden, förklara att de som regeringen påstår vara extremister i själva verket bara är goda muslimer.
− Den högljudda och aktiva oppositionen mot grundläggande brittiska värderingar, inklusive demokrati, som placerar varenda muslim i kategorin ”extremist” – vet ni varför? frågar hon skriver Daily Mail och fortsätter med en förklaring:
− Därför att förkunnelsen “Lá iláha illallah” – det finns ingen gud utom Allah – den förkunnelsen som gör er till muslimer är ett underkännande av demokrati och rättsstaten. För den förkunnelsen säger la – ni förkastar alla andra som skriver lagar, ni avsäger er att lyda något annat än Allah.
Och så berättar hon att de som konspirerar mot muslimerna – inte minst då den USA-ledda koalitionen – inte är någon match för Allah och att de bara ska veta vad som väntar när han slår till:
− De kan göra upp sina planer i korridorerna i Whitehall, på Downing Street, i Vita huset och var de annars kan finnas, men samma sak har hänt om och om igen. Tror ni att någon någonsin har kunnat besegra Allah?

Umm L fortsätter segervisst att förkunna vad slutet ska bli:
− Det är inte första gången som stater har konspirerat mot de troende. Det är inte första gången som man har skapat en allians som denna koalition mot Khilafah – kalifatet. Men Allah kommer att förgöra dem en efter en. Och enligt henne domedagen nära förestående eftersom den goda tiden redan har börjat randas:
− Ingen hade väl trott att vi i vår livstid skulle få uppleva grundandet av Khilafah. Saken är den, att oavsett hur mycket de konspirerar och planerar, har Allah sig egen plan. Kom ihåg det och förlora aldrig hoppet.
Vidare får åhörarna veta att Allah har en plan, som ännu är i det fördolda men som snart kommer att synliggöras. Umm L är säker på att det inte spelar någon roll ”hur många bomber de fäller över oskyldiga män, kvinnor och barn” eller att också Ryssland nu har intervenerat.
− Allah kommer inte att tillåta dem. Ummah (den muslimska gemenskapen. Red.), utvecklingen och islams spridning – Allah kommer inte att tillåta dem att kväsas. Sedan kan David säga vad han vill, lär hon ut.

Hon fortsätter med att kritisera den brittiska regeringens plan på att bekämpa extremism som hon hävdar bara är kontraproduktiv och endast leder till att allt fler blir radikaliserade istället för avradikaliserade. Regeringens kamp mot extremism tjänar bara – säger hon – till att förändra de brittiska muslimernas sätt att känna.
Umm Saalihah, en mamma i 30-årsåldern filmades när hon föreläste i hembygdsgård – som får ekonomiska bidrag av staten – i norra London och hon går hårt åt den USA-ledda koalitionen och bombräderna mot IS. Av henne fick de närvarande kvinnorna och barnen veta att koalitionen bara består av ynkryggar som dödar oskyldiga människor.
− De är fega stackare eftersom de aldrig kommer ner och sätter sina kängor på marken, säger hon, samtidigt som hon lovordar Omar Bakri Mohammed, en hatpredikant som har utvisats från Storbritannien och nu sitter i fängelse i Libanon. Hon uttrycker också sin stora beundran för jihadisterna.

Hannah Stuart, som är expert på terrorbekämpning, är mycket bekymrad efter att ha sett filmen.
− Att där är kvinnor, unga flickor och barn är speciellt oroande med tanke på vad dessa barn lär sig att tro om deras eget land gentemot en av de mest brutala terroristorganisationer som finns, säger hon till Daily Mail och tillägger att det i Storbritannien nu inte bara är unga män som ger sig i väg för att kriga för IS som ger upphov till farhågor utan att det också handlar om hela familjer som emigrerar för att leva med extremistorganisationen.
− Och det är föreläsningar som dessa som uppmuntrar kvinnor att göra just det och som får dem att tro att det är deras religiösa plikt, fortsätter hon.

Uppskattningsvis har 700 britter – bland dessa många tonåriga flickor – rest till Syrien för att ansluta sig till IS. Omkring 450 har återvänt till Storbritannien och enligt polisen utgör dessa hemvändare ett reellt hot. Trots detta har, enligt tidningen, bara en handfull åtalats. Resten har hänvisats till regeringens program som syftar till att avradikalisera extremisterna och förändra deras tänkande.
En opinionsundersökning som The Sun publicerade i söndags, avslöjar att en av fem brittiska muslimer känner sympati för de personer som har åkt till Syrien för att kriga för IS. Över fem procent säger sig ha ”stor sympati” för unga muslimer som lämnar Storbritannien för att gå in i kriget. 14 procent uppger sig ha ”någon sympati”. Av tillfrågade kvinnor säger sig en fjärdedel ha minst ”någon sympati”.
Dock visar undersökningen att en förkrossande majoritet – 71 procent – av de tillfrågade muslimerna inte har någon som helst sympati för jihadister.

Icke desto mindre menar flera framstående muslimer i landet att undersökningsresultatet måste vara en väckarklocka.
− Det är tydligt att Storbritannien måste ta upp huvudet ur sanden och agera för att tackla extremism och radikalisering här hemma. Att tackla extremism är en utmaning för alla, men jag tror att brittiska muslimer har en särskild roll, säger Labours Sadiq Khan, borgmästare i London, till The Sun.
Omar Elhamdoon från Storbritanniens muslimska association, har dock en lite annan syn på Islamiska staten och jihadisterna:
− När vi fördömer handlingarna säger det kanske indirekt att vi tar ansvar och äger problemet, när det egentligen inte har något med oss att göra. De representerar inte islam, konstaterar han.