Efter 14 år i Sverigedemokraternas verkställande utskott petades Björn Söder på söndagen. Detta enligt beslut som partiets nyvalda styrelse vid middagstid fattade på Landsdagarna i Lund.

Ryktet, som började sprida sig på lördagskvällen och som Aftonbladet var först ut med, talade alltså sant. Björn Söder, nu riksdagens andre vice talman, och fram till i början av året partisekreterare – en post som han haft i tio år – har fått lämna sitt uppdrag och försvinner därmed ut ur partiets innersta cirkel.
− Jag accepterar givetvis beslutet, men jag kandiderade och ville sitta kvar, säger Björn Söder i en kommentar till Samtiden.
− Jag tycker nämligen att jag fortfarande har mycket att ge och det är väl få i partiet som har en erfarenhet och en kompetens som kan mäta sig med min, fortsätter han.

Och erfarenhet lider Björn Söder ingen brist på. Han, som länge har varit en del av det så kallade ”de fyras gäng” i vilket också har ingått partiledaren Jimmie Åkesson, Richard Jomshof, som i år efterträdde Söder som partisekreterare, samt gruppledaren Mattias Karlsson, gick in partiet 1994 och gjorde sedan rekordsnabb karriär. Redan 1997 blev han suppleant i partistyrelsen. 2001 valdes han in i verkställande utskottet och 2003 blev han partiets vice ordförande.
Han blev partisekreterare 2005, men efter tio år blev längtan tillbaka till politiken för stark och han aviserade därför redan 2013 att han ville lämna posten i och med 2014 års utgång.

I fredags fick partiledningen se sig överkörd av ombuden på Landsdagarna som röstade nej till Jimmie Åkessons förlag om att posterna som förste respektive andra vice ordförande skulle slopas. Björn Söder var en av dem som argumenterade mot partiledarens förslag, som han menade var demokratiskt tvivelaktigt och som han också ansåg skulle kunna leda till mer toppstyrning. Nu fick han ombuden med sig, men att detta skulle ligga honom i fatet och vara anledningen till petningen ur VU, vill Björn Söder över huvud taget varken kommentera eller spekulera i.
− Jag gläder mig nu i stället till att det finns andra personer som partiet anser ha den kompetens som efterfrågas och som bättre än jag motsvarar de krav som ställs, säger han.

Även om han nu har mist sin plats i VU, menar Björn Söder ändå inte att han på något sätt hamnar i skuggan. Han sitter fortfarande kvar i partistyrelsen och kommer därutöver att fokusera på andra uppdrag för partiet. Förutom att han sitter i utrikesutskottet är han även partiets talesperson i säkerhetspolitiska frågor, och det är där han nu kommer att lägga krutet.
− Och så har jag ju också uppdraget som andre vice talman i riksdagen, tillägger han.

Samtiden har försökt komma i kontakt med någon i partistyrelsen för att få en kommentar till att Björn Söder har petats, men detta utan att lyckas.
I en intervju med SVT motiverar Mattias Karlsson dock beslutet med att Björn Söders huvudsakliga roll nu är talmannens och att den funktionen gör att hans plats i verkställande utskottet inte är ”lika naturlig”.