En av Paristerroristerna hette Ahmad Almohammad. Han var 25 år och född Idlib i Syrien. I alla fall enligt passet. Men nu visar det sig att åtta andra ”asylsökare” har tagit sig in i Europa med i stort sett identiska handlingar.

”Bombmans pass väcker frågor”. Så lyder en av rubrikerna på SVT text. Och det är nog det minsta man kan säga om det identitetsdokument som polisen hittade efter självmordsattacken vid Stade de France. Enligt brittiska Daily Mail har nämligen sammanlagt åtta personer – som alla har utgett sig vara syriska flyktingar – använt sig av pass som har varit i princip identiska med självmordsbombarens. Alla påstods heta Ahmad Almohammad och vara födda den 10 september 1990 i Idlib i nordvästra Syrien. Enda skillnaden har varit passfotot, och serbiska myndigheter rapporterar att sex personer tagit sig in i EU med hjälp av dessa falska handlingar bara i år.

Den ursprungliga innehavaren av det pass som hittades vid fotbollsstadion antas av franska utredare ha varit en regimtrogen syrisk soldat som stupade för flera månader sedan. Detta enligt uppgift till franska nyhetsbyrån AFP som Daily Mail refererar till.
Detta motsäger med skrämmande tydlighet EU-ledarnas påstående att det inte finns bevis för att terrorister, förklädda till asylsökare, utnyttjar migrantkrisen.
Den ”Ahmad Almohammad” som sprängde sig i luften i Paris i fredags sökte i oktober asyl på den grekiska ön Leros. Dit kom han tillsammans med 198 migranter på flotte som avseglade från Turkiet. Han arresterades men släpptes senare och – eftersom myndigheterna trodde att han var en äkta flykting − försågs han med dokument med vilka han kunde ta sig till först Aten och sedan det europeiska fastlandet. Via Balkan och  gränskontrollerna i Serbien och Kroatien kunde han obehindrat fortsätta till norra Europa och Paris, där han den 13 november tillsammans med andra jihadister iscensatte de terrorattacker som dödade minst 129 människor och sårade flera hundra.

Bara i år har 670 000 asylsökare tagit sig till Grekland och de nu avslöjade passförfalskningarna spär givetvis på oron för det potentiella säkerhetshot detta kan innebära. För – att inte alla dessa är vad de utger sig för att vara; människor på flykt undan krigets fasor, utan att några i själva verket är ute i helt andra syften, är nu ett obestridligt faktum.
Och återigen höjs röster för att Europas gränser måste täppas till.
− Detta understryker i vilken utsträckning som EU:s södra gränser nu står vidöppna för bedrägerier. Att återta en kontroll värd namnet kommer att kräva ett enormt arbete. Den säkerhetsrisk, som människor med falska pass reser runt i Europa, innebär talar samtidigt för sig själv, säger Lord Green, ordförande för kampanjgruppen Migrationwatch till Daily Mail.
James Berry, konservativ parlamentsledamot, konstaterar att Storbritannien i detta avseende inte är fullt lika utsatt. Eftersom landet står utanför Schengen får personer som vill resa sina pass ordentligt undersökta.

− Men Europa är alldeles för poröst – om terrorister kommer igenom den första gränsen är det inte fler kontroller innan de kommer till den plats de vill attackera, säger han.
Labours Keith Vaz, ordförande för Home Affairs Select Committee, ett särskilt utskott som sorterar under inrikesdepartementet, framhåller nödvändigheten av att EU-länderna vid unionens södra gränser nu snabbt måste få både den utrustning och den experthjälp som krävs för att ta itu med invandringsbedrägerierna.
− Om vi inte lyckas med det är EU-medborgarnas liv i fara, tillägger han.
Självmordsbombarens fingeravtryck var identiska med de som togs på en person som i oktober passerade genom Grekland. Serbisk polis har bekräftat att samma passinnehavare reste igenom flyktinglägret i Presevo, när gränsen till Makedonien – och att en annan person som reste på samma pass arresterades just där i lördags.

Att komma över oäkta syriska pass är ingen svårighet alls i Mellanöstern. Hugade spekulanter behöver bara betala förfalskare cirka 2 000 kronor för handlingar som ska styrka identiteten.
Bristerna i passkontrollerna avslöjas också av det faktum att EU:s byrå för gränskontroll, Frontex, enligt egen utsago, inte har de verktyg som krävs för att kunna kontrollera att alla migranter som kommer till Grekland också medför äkta id-handlingar.

Daily Mail konstaterar också att EU-ländernas löften om att förstärka Frontex närvaro på de grekiska öarna ännu inte har uppfyllts; hittills har byrån inte ens fått hälften av den personal som krävs för att arbetet ska kunna utföras ordentligt.