Försöket att vara lustig blev dyrköpt. ”Skämtet” om terrorister och en bomb i en väska på Köpenhamns flygplats Kastrup har nu kostat två grekiska affärsmän 13 dagar bakom galler.

Inte ens under de lugnaste förhållanden är det läge att skoja om sprängmedel på en flygplats. Och efter fredagens blodiga terrorattacker i Paris när flera länder, bland andra också Danmark, har höjt säkerhetsnivån och uppmärksamheten är på topp, torde utsikterna för att för att eventuella lustifikationer ska falla i god jord vara om möjligt ännu mindre.

Detta hindrade dock inte två grekiska affärsmän, 33 respektive 65 år, från att – när de stod vid disken för att checka in – inte bara skämta om att de hade en bomb i bagaget, utan att den ene av de två också var en av de förmodade Paristerroristerna.
Om de hade trott att de skulle belönas med ett danskt smil misstog de sig gruvligt. Personalen reagerade blixtsnabbt, polis och bombexperter tillkallades och hela Terminal 3 evakuerades under ett par timmar. All tåg- och metrotrafik till flygplatsen ställdes in, och evakueringen ledde till att 58 avgångar blev försenade. 14 av dessa var en direkt konsekvens av utrymningen, skriver bland andra BT.

Även om båda männen har grekiska som modersmål ”skämtade” de på engelska, vilket de förklarar med att de talar engelska med varandra när de jobbar.
De båda herrarna anhölls och ställdes i dag, torsdag, inför Köpenhamns tingsrätt, där de förklarade sig oskyldiga till anklagelsen om bombhot. Likaså förnekade de att de skulle ha sagt att den ene av dem var en av de efterspanade Paristerroristerna. De betonade också att det hela bara var tal om ett skämt.

Den uppfattningen delades dock inte av rätten som i stället ansåg att det var tal om lagbrott. För det första hade de orsakat att ambulans, polis och brandsvar hade fått rycka ut helt ogrundat, för det andra hade de, genom hot om att utföra en straffbar handling, ”framkallat allvarlig fruktan för eget eller andras liv”.
Tingsrätten dömde de två männen till 13 dagar i häkte.