”Flyktingarna” har haft uppehållstillstånd i Ryssland i åratal. Nu strömmar de till Norge för att söka asyl, något de nekas. Men att skicka dem tillbaka går inte; utan förklaring har Ryssland brutit ett tidigare avtal.

En kraftig ökning av antalet syriska ”flyktingar” som via den nordligt belägna gränsstationen Storskog försöker ta sig in i Norge från Ryssland, har tagit de norska myndigheterna på sängen. På det hela taget är det ovanligt många som söker asyl i Norge – bara i förra veckan rörde det sig om över 2 000 personer. Men att mer än var fjärde tog sig in i landet genom att korsa gränsen mot Ryssland har förbryllat de norska myndigheterna – och det av flera skäl.

För det första har det visat sig att många av asylanterna har haft uppehållstillstånd och bott länge – någon upp till tolv år – i Ryssland. De kom långt innan kriget i Syrien bröt ut och har sedan dess haft en trygg och bra tillvaro i Putins rike och flera har också dubbelt medborgarskap. Detta diskvalificerar dem därmed som krigsflyktingar och enligt ett bilateralt avtal från 2007 har Norge rätt att returnera människor som har fått uppehållstillstånd i Ryssland.

I går, tisdag, gav justitieminister Anders Anundsen, Fremskrittspartiet Udlendingsdirektoratet, UDI – Migrationsverkets norska motsvarighet – order om att göra just det; att avvisa de orättmätiga asylsökarna vid gränsen.
Men helt plötsligt går det inte alls. För ryssarnas svar på den norska regeringens direktiv – som kom omedelbart – var att personer som söker asyl i Norge ska utvisas och dessutom beläggas med ett femårigt inreseförbud, uppger danska Ritzau, med hänvisning till norska NTB.

Justitieministern var på tisdagen själv på plats i Storskog dit 66 asylsökare från Ryssland samma dag kom. Som Samtiden berättade i en artikel som publicerades i augusti är det inte tillåtet att korsa den norsk-ryska gränsen till fots och därför har handeln med cyklar upplevt en boom.

Hittills i år har 1 100 asylsökare trampat sig in i Norge, ett antal som kan jämföras med fjolårets total 20 personer.
− Många av de som kommer har inte flytt från nöd och elände. De har det tryggt i Ryssland och vi måste lägga våra resurser på dem som faktiskt är i nöd, säger Anders Anundsen och tillägger, uppger NRK, att detta med att människor som redan har uppehållstillstånd i Ryssland nu söker aysl i Norge är ”ett växande problem”.

Man vet inte hur många det är av de 1 100 asylanterna som inte har flytt från krigsområde, men till NRK säger Anundsen att man misstänker att flyktingströmmen från Ryssland är organiserad. Medan det är trängsel i Storskog är det nämligen helt tomt vid den finsk-ryska gränsen.
Förklaringen till detta är – enligt den finska gränspolisen – att Ryssland kräver Schengenvisum av flyktingar och andra som ämnar sig till Finland, och det är dokument som ingen av flyktingarna har.

Men när det gäller Norge – som liksom Finland ingår i Schengen – finns inte detta ryska krav.
− Till oss säger Ryssland att det på rysk sida finns en lag som säger att man inte kan neka personer som har uppehållstillstånd på ryskt territorium att lämna landet om de så önskar, säger polismästare Ellen Katrine Hætta till NRK.

Ryska källor som NRK har varit i kontakt med bekräftar den ändrade ryska praxisen att inte längre kräva Schengenvisum av människor som ska till Norge och enligt uppgift ska förändringen ha skett efter Ukrainakrisen. Men NRK:s fråga om varför människor med den ryska gränspolisens välsignelse släpps fram till den norska gränsen men inte till den finska har utrikesdepartementet i Moskva hittills inte besvarat.

När det gäller anstormningen av asylsökare i Storskog säger Anders Anundsen att de ryska myndigheterna är fullt medvetna om vad det är som pågår – detta inte minst eftersom ”flyktingarna” kommer från ett militärt område i Ryssland där civila normalt inte uppehåller sig.

Enligt justitieministern är det givet att asylsökare som har flytt från krigshärjade områden och inte har fått uppehållstillstånd i Ryssland ska få en korrekt behandling i Norge, men att det är lika givet att de som inte uppfyller dessa krav ska skickas tillbaka.
− Vi vill ju inte att de som har det tryggt och bra i Ryssland ska belasta den situation vi nu har här, säger han.
UDI uppskattar att 25 000 personer kommer att söka asyl i Norge i år. Prognosen för nästa år är över 30 000.