För ett drygt år sedan chockade Sverigedemokraterna det politiska etablissemanget när man vann 13 procent av rösterna i riksdagsvalet och med råge blev Sveriges tredje största parti. Sedan dess har partiet envetet försökt förmå de andra medlemmarna av riksdagen att normalisera sin migrationspolitik. SD har trugat, lockat och varnat de andra partierna – både i alliansen och regeringen. Men förgäves. De andra sju partierna har varit oense om mycket, men inte om att världens mest extrema invandringspolitik ska få fortsätta. Där har enigheten varit total.

När inte ens den massiva invandringsvåg som sedan september sveper över Europa förmår de andra partierna att omprioritera är det dags att hitta nya metoder. Trots att varningslamporna blinkar på område efter område vägrar de andra partierna rucka på sin hållning. De myrsteg i rätt riktning som Moderaterna aviserat att man kan tänka sig att ta har aldrig blivit till någonting så fort det varit skarpt läge. Anna Kinberg Batra verkar på allvar vara rädd för att bli statsminister. Därför tar Sverigedemokraterna nu konsekvensen av de andra riksdagspartiernas ointresse att göra något åt den rådande massinvandringen och ställer om hela partiet till kampanjläge. Det meddelades på en extrainsatt pressträff under gårdagen.

Förutom att lansera en informationskampanj utomlands som ska riktas till ekonomiska migranter som vill komma till Sverige uppmanas riksdagsledamöterna tillbringa mindre tid i riksdagen och mer tid ute i landet för att påverka opinionen. Hela partiet ska mobiliseras och sättas i ”valrörelsetillstånd”. Ett av målen är att få till stånd en folkomröstning om invandringens vara eller icke vara.

Sverigedemokraterna förtjänar lovord för sitt initiativ, som torde vara unikt i svensk politisk historia. Aldrig tidigare har ett parti nedprioriterat parlamentarismen till förmån för aktivism. Men alternativen är få. De övriga sju partierna har effektivt obstruerat en normalisering av svensk migrationspolitik och förvandlat riksdagen till en plats av ryggdunkar och oheligt samförstånd – inte en plats där olika politiska idéer bryts mot varandra för att uppnå en för Sverige gynnsam politik.

Sverigedemokraterna är trots decemberöverenskommelsens avskaffande landets enda oppositionsparti. Att man väljer att bredda sin repertoar på detta sätt visar att man verkligen menar allvar. Partiet ska ha beröm för att man hittar nya vägar att bekämpa de som är ansvariga för Sveriges förfall.