Judarna ska slaktas. Soldater knivhuggas. Knivmördarna är hjältar. Dessa slagord skallade över Möllevångstorget i Malmö när Palestinska kulturföreningen i helgen demonstrerade. Det har fått SD-politikern Kent Nykvist att kräva att samtliga kommunala bidrag till föreningen dras in.

Manifestationen för ”Palestina” i Malmö – staden som till och med långt utanför landets gränser har gjort sig känd som något av en antisemitismens högborg – har fått stor uppmärksamhet. På en video som har spritts på Facebook både syns och hörs Palestina-vänner som avbryter en talare för att i stället på arabiska ropa slagord och uppmanar till en tredje Intifada.

En som kraftigt har reagerat är Israels ambassadör till Sverige, Isaac Bachmann, som i ett inlägg på Facebook beskriver det han har sett och hört som: ”oroväckande slagord i hjärtat av Malmö”.
Så här skrev ambassadören i måndags:
”Under denna pro-palestinska demonstration i går (läs: söndag. Red.) i Malmö var det tydliga uppmaningar på arabiska att ’döda judar’, ’knivhugga soldater” och att utföra ’terrordåd på terrordåd” allt medan man betecknade knivmördarna som hjältar och manade till att ’starta en tredje Intifada”.

Detta fick Kent Nykvist, SD-ledamot i kulturnämnden i Malmö att inte bara reagera utan också agera. Och inför morgondagens möte i nämnden har han nu lagt till ett extra ärende på föredragningslistan, där han helt enkelt föreslår att samtliga kommunala bidrag till Palestinska kulturföreningen dras in med omedelbar verkan. Dessutom vill han att kulturnämnden i rikets tredje stad upplyser samtliga föreningar som i dag får kulturbidrag att de är skyldiga att både fördöma och bekämpa alla former av antisemitism och extremism inom deras aktiviteter – interna så väl som externa.
− För det som skedde nu i helgen på Möllevångstorget var bara droppen, säger Kent Nykvist.
Några förhoppningar på att nämnden ska nappa på hans förslag har han egentligen inte, men icke desto mindre är det i alla fall tal om en kraftig markering, säger han.

Med tanke på att moskén i Halmstad enligt Hallands Nyheter, som hänvisar till radio P4 Halland, mister statsbidragen under ett kvartal och det dessutom finns funderingar på att lägga moskéns medlemskap i Sveriges muslimska förbund på is efter att en imam där helt nyligen slog fast att homosexualitet är ett virus, borde en logisk följd vara att bidragen till Malmöföreningen också stoppas.
− Visserligen är det hemskt att säga att homosexualitet är ett virus, men att uppmana till mord är ju ännu värre, säger Kent Nykvist.

Vid demonstrationen medverkade också två riksdagsledamöter: socialdemokraten Hillevi Larsson och Vänsterpartiets Daniel Sestrajcic. Den förra har gjort sig känd som en glödande anhängare av palestiniernas sak och på Facebook finns en bild av henne där hon glädjestrålande förkunnar att hon har fått pris för sitt engagemang för Palestina – något som hon beskriver som ”mycket hedrande”. I ena handen håller hon en palestinsk flagga, i den andra en tavla som visar Israel – fast utan Israel som har ersatts med Palestina.

Daniel Sestrajcics hjärta klappar minst lika varmt för palestiniernas sak vilket har lett till att han nu är polisanmäld, misstänkt för att ha sparkat en polis i huvudet i samband med att tältande palestinier nyligen avhystes från ett tältläger utanför Migrationsverkets lokaler vid Jägersro i Malmö. Och för några år sedan skapade Sestrajcic, som då var ordförande för kulturnämnden i Malmö, rubriker efter att ha uppmanat till demonstrationer mot och bojkott av staten Israel. Tre ledande KD-politiker krävde då hans avgång.

I en intervju i Sydsvenskan låter Yahia Abuwatfa, ordförande för Palestinska kulturföreningen i Malmö, förstå att föreningen som sådan inte kan lastas för vad som hände i samband med söndagens manifestation.
− Vi försökte stoppa dem, men det gick inte, säger han.
Men det är en utsaga som Kent Nykvist inte ger mycket för.
− Det säger man ju under galgen, är hans kommentar.
Han fortsätter:
− Om någon i samband med ett torgmöte med SD hade stått och skrikit rasistiska eller nazistiska slagord, hade vi sett till att det hade blivit stopp omedelbart.

Även om han bedömer utsikterna för att hans förslag om bidragsstopp ska vinna gehör i nämnden, ger han slaget ändå inte förlorat. Han när nämligen ett litet hopp om att han ska kunna få med sig moderaterna. Detta inte minst efter att Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark har bloggat om själva händelsen och de två riksdagsledamöternas engagemang.

Så här skriver Hökmark bland annat:
“Malmö ska inte vara en stad där antijudiska slagord skanderas på torgen. Där man uppmanar människor att mörda judar med knivar, för att de är judar och för att man hatar dem. Sverige ska inte vara ett land där riksdagsledamöter och företrädare för vårt lands regering är med och ger hatets röster legitimitet. Sverige ska inte vara ett land där lokala politiska ledare säger att det är judarna själva som måste ta ansvar”.

Skärmdump Facebook

Skärmdump Facebook